Какво трябва да направят хората, които по здравословни причини не могат да бъдат ваксинирани, а не са преболедували коронавирус, за да получат зелен сертификат? Отговор на този въпрос дават експерти в ефира на БНТ.

Сабрие Даил от Карнобат попита следното: След резултати от изследване и въпрос дали мога да се ваксинирам срещу COVID-19, лекарите, сред които и имунолог, казаха: не. Следователно не мога да получа зелен сертификат. Какво трябва да направя в този случай?

Сабрие не е единствената, която задава този въпрос.

Д-р Александър Георгиев е личен лекар на 2000 души от София. Твърди, че между 4 и 7 процента от тях имат редки заболявания, които не им позволяват да бъдат ваксинирани.

Най-вече тежки алергични реакции в миналото, придружени с алергичен шок, алергията към домашен прах не е противопоказна за ваксиниране. Тежкопротичащи автоимунни заболявания също са противопоказни, при тежки случаи на заболяване на Акрон и Муцерохеморагичен колит, аз бих се въздържал от препоръки за имунизация.

В сутрешния блок на БНТ "Денят започва" имунологът Радка Аргирова заяви, че към всеки човек трябва да се подхожда индивидуално. В характеристиката на всяка ваксина има посочени противопоказания. И ако една ваксина не е подходяща, то трябва да се търси друга.

Всеки индивидуален случай, разбира се, е различен и специалистите, които упражняват лечението на дадено заболяване, могат да дадат становище.

В крайна сметка, за хората, които по здравословни причини не могат да се ваксинират и не са преболедували ковид, единственият начин да получат зелен сертификат, е да представят отрицателен PCR или антигенен тест. Това обаче трябва да става на всеки два дни.
Когато зеленият сертификат е необходим за влизане в ресторант или театър, хората могат да изчакат известно време, но когато е нужен за работа, става проблем за тези, които го нямат.

Работодателят би могъл да реши проблема, ако негов служител не може да се ваксинира и се налага да се правят тестове, но те са доста скъпи. И в зависимост от това колко са работниците, това може да се окаже един голям разход. Тук е мястото да се намеси държавата, като част от финансирането на тестовете или изцяло поемането на финансовия разход по това перо, обяснява Мария Петрова, адвокат по медицинско право.

Според юристи, от здравното министерство могат да обявят официален списък на заболяванията, които не позволяват ваксиниране срещу ковид.