"До този момент съмненията за Омикрон у нас не са потвърдени, но най-вероятно ще се потвърдят. Нито един от досегашните варианти не ни прескочи". Това заяви служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров.

БЛИЦ припомня, че в сряда се появи информация, че Омикрон вече може да е в България, но пробите се проверявват.

"Засега не се налага (б.р. предприемането на допълнителни COVID мерки). Предприели сме всички необходими мерки своевременно"м каза той в сутрешния блок на bTV.

"Защитени могат да се чувстват онези, които са ваксинирани и са изградили имунна защита", добави той.

Кацаров каза още, че от десетина дни страната ни не е в червената COVID зона, в оранжева зона е и е на път да мине в жълтата.

"Общата смъртност в България по начало е много висока. Ние бяхме на първо място в света и преди пандемията. Анализът, който правим за високата COVID смъртност у нас, отчита няколко причини. Една, от които е, че сегашният Делта вариант протича по-тежко от предишните. Но основната е, че много малко хора се ваксинираха", заяви служебният здравен министър.

Кацаров допълни, че 90% от починалите от COVID-19 у нас са над 60 години и неваксинирани, а третата причина за високата смъртност е лошото състояние на здравната система.

"Ако лятото имaше по 30 000-40 000 поставени ваксини седмично. Сега имаме по 130 000-140 000 поставени. Сякаш хората осъзнаха смисъла на зеления сертификат", каза още той.

Служебният здравен министър заяви, че има осигурени тестове за учениците поне до средата на януари.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!