Националният здравен консултант на САЩ Джером Адамс има съобщение за хората, които искат да избързат и да се запасят с маски за борба с коронавируса ( COVID-19), пише bg-voice.com.

Националният здравен консултант на САЩ Джером Адамс има съобщение за хората, които искат да избързат и да се запасят с маски за борба с коронавируса ( COVID-19).

„Сериозно хора – СПРЕТЕ ДА КУПУВАТЕ МАСКИ!“ написа той в туитър.

„НЕ са ефективни за предотвратяване широката общественост да се зарази с #Coronavirus, но ако лекарите не могат да си ги набавят, за да се грижат за болни пациенти, това излага на риск тях и нашите общности!“

Използването на главни букви показва колко несъгласен е главният хирург с препоръките за превенция, предлагани от Центъра за контрол и превенция на заболяванията (CDC). Оказва се обаче, че наред с препоръките да се носи маска и кои маски са най-подходящи (N95), CDC казват същото, което е написал и Адамс.

„CDC не препоръчва на хората, които се чувстват здрави да носят маска за лице, за да се предпазят от респираторни заболявания, включително COVID-19. Маските за лице трябва да се използват от хора, които имат симптоми на COVID-19, за да помогнат да се предотврати разпространението на болестта върху други хора.“

CDC добавят още, че „използването на маски за лице също е от решаващо значение за здравните работници и хората, които се грижат за някого в затворени помещения“.

Министърът на здравеопазването Алекс Азар заяви миналата седмица, че САЩ разполагат с запас от 30 милиона маски N95, но и че се нуждаят от поне 270 милиона повече само за здравните работници, за да се подготвят за голяма епидемия от заразата, която тръгна от Китай.

За останалите от нас, CDC казва, че трябва да избягваме близък контакт с хора, които са болни; да избягваме да докосваме очите, носа и устата; да си стоим вкъщи, когато сме болни; да кашляме или кихаме в кърпичка, след което да изхвърлим кърпичката в кошчето. Също така се препоръчва: често почистване и дезинфекция на често докосвани предмети и повърхности.

В САЩ са потвърдени повече от 70 случая на вируса, има само един загинал. В световен мащаб са потвърдени повече от 86 000 случая, като по-голямата част от тях са в Китай. Почти 3000 души са загинали, повече от 2800 от тях в Китай.