Ускорено развитие на една втора вълна на грип Б. Досега не сме имали толкова големи области заети с болни от грип Б. Доказани са за последната седмица 12 случая повече от този вид грип, отколкото от доминиращия на нашата област грип.

Това заяви на извънреден брифинг проф. д-р Тодор Кантарджиев.

"Такова увеличаване на грип Б досега сме нямали. Анализа, който правим с една специална система, доказва нещо много интересно.В момента от грип Б боледуват най-много децата и младите хора в трудоспособна възраст. Много моля всички да взимат мерки за грипа - мити ръце, ползване на маски и избягване на контакт с болни хора", каза той. 

"Най-голяма е заболеваемостта в Бургаско, Варненско и общините в София област и Пловдив", заяви Кантарджиев. 

"Нямаме случай досега на коронавирус в България", добави Кантарджиев. 

Според него е добре да се пият витамини и да се ядат цитрусови плодове. 

Към този момент няма заразен с коронавирус у нас. Това съобщиха още на пресконференцията на Националния оперативен щаб. През нощта няма обработени нови проби. Във ВМА ще бъдат изследвани още 12 души.   

Става въпрос за 8 души от Варна и 4 от Бургас. Има и доста чужди граждани – от Франция, Исландия, Германия и Румъния. Обсъдихме и епидемията от грип Б. Това натоварва лабораториите и ще доведе до намаляване на медицинските ресурси”, заяви началникът на ВМА Венцислав Мутафчийски.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!