Колегите на д-р Юлиян Стамов, който почина след COVID-19, разказаха за последния му преглед на пациент, който той е прегледал.

Въпреки че сигналът не е за заболяване с коронавирус, по-късно пред приятел починалият медик се усъмнява, че се е заразил от прегледания мъж.

Парамедикът и шофьорът, които са били с д-р Стамов, са с отрицателни PCR тестове. Днес им е направен още един, чийто резултат се чака.

Двамата казаха, че информацията е била за пациент с 5 стента, задух, сърцебиене и температура 36,6 градуса. Не е имало съмнения за коронавирус, затова и не са били с пълната си защитна екипировка.

„Заварихме пациент с очевидно прогресиращо респираторно заболяване, който след снемане на анамнезата ни наведе на мисълта и за почнахме да подозираме коронавирус“, разказа парамедикът Явор Никифоров.

По-късно на екипа е съобщено, че прегледаният пациент, който умира, е бил с положителен COVID-19. Затова и всички трима души от линейката са били подложени на тестване. 

Случаят със смъртта на д-р Стамов повдигна сериозен дебат за работата на Спешните медици. Има и много въпросителни около обстоятелствата, довели до кончината на доктора. Министерството на здравеопазването пък назначи проверка.