В разгара на грипната вълна, колко струва лечението у нас и в съседните балкански държави? Цената на един от най-популярните противовирусни медикаменти е различна в Сърбия, Гърция, Турция и у нас. Най-евтин е в Сърбия - 13 лева. У нас излиза най-скъп - около 24 лева, съобщава bTV. 

Има ли значителни разлика в крайната сметка?

Пред кабинета на д-р Мирослав Спасов пациентите с грип стават все повече.

„Хрема, отпадналост, болки в ставите и мускулите, до кашлица. Често се стига до самолечение, в резултат на което при нас се довеждат пациенти в тежко състояние. Нашата цел не е да товарим хората и да изпишем най-скъпото лекарство“, коментира той.

„Сироп и капки – някъде около 20 лева, но само това не е достатъчно. Ако се добави антивирусен продукт – отива към 40 лева“, коментира Маргарита Грозданова, фармацевт в София. 

Предписаните 5 медикамента -  за гърло, температура, за инхалации, антивирусно лекарство и капки за нос, излизат 75 лева.

А колко струва лечението на грип в Сърбия

Фармацевтът Никола Агичевич казва, че българите търсят разнообразни лекарства в страната му. Но и сърби купуват лекарства у нас.

„Лекарства за циркулация на кръвта, например, са евтини в България, а при нас са скъпи“, коментира Деян Филипович.

Сметката за грипа в Сърбия е малко над 50 лв.

С рецептата от България се прави проверка и в Одрин. „Макар че има недостиг, успяваме да осигурим лечение , чрез заместители, които ги има в момента“, казва Бюлант Варел – фармацевт.

Лечението в Одрин излиза около 53 лева. От декември - лекарствата в Турция са поскъпнали с 30 на сто. “Mоже да са ги вдигнали сега, но специално това лекарство, което вземам, е 50% по-евтино“, коментира Господин Терзиев.

В съседна Гърция лечението струва около 38 евро.

Резултатът - в Сърбия и Турция сметката е с над 20 лева по-малко от тази в Гърция и у нас.  

От здравното министерство обясниха, че лекарствата в Турция са по-евтини заради обезценяването на лирата и по-ниското ДДС.

Медикаментите без рецепта у нас могат да поскъпват с не повече от процента на инфлацията. А цените на тези по предписание растат спрямо стойността на лекарствата в 10 европейски държави.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук