Поредният случай на пишман гадателки и лечителки отново ни накара да си припомним за коварната измама, в която попадат хора, които се нуждаят от помощ. Жена от Смилян даде 15 860 лева на гадателка за разваляне на магия, а измамницата Ходжа Йълдъз влезе в съда.

Бонусите са важни! 200 лв. Спорт и 1500 лв. Казино

38-годишната гадателка Елена П., която се представяла за гадателка под псевдонима Ходжа Йълдъз застава пред Районния съд в Смолян за измама. Срещу нея е внесен обвинителен акт от Районната прокуратура, уточнява 24rodopi.com.

Ненормално! Родопчанка тика памук с кръв в храната на мъжа си заради...

Според обвинението гадателката от град Златица е измамила 50-годишна жена от село Смилян в периода от 22 до 28 януари 2019 г. с общо 15 860 лв., че ще ѝ развали магия, с което ще излекува болния й съпруг.

Пострадалата отчаяно търсила начини да помогне на мъжа си.

Видяла обява на врачката и се обадила по телефона. Ходжа Йълдъз приела да помогне, като обяснила, че трябва да развали черната магия, която била много силна и пречела на мъжа да оздравее. На четири пъти измамницата поискала различни суми пари, които й били изпратени с пощенски превод до посочен адрес.

Родопчанка отиде на врачка, за да спаси брака си, призля й от чутото

По-голяма част от парите съпругата на болния взела като заем от своя близка, която пък изтеглила кредит. През цялото време Ходжа Йълдъз твърдяла, че мъжът ще оздравее и да не го връщат отново в болницата. Състоянието му не само не се подобрявало, но постъпил отново в болница, където починал. След смъртта на мъжа жената се обадила на гадателката да си иска парите, но тя спряла да й вдига телефона...

„Китайският“ лечител

Самозван лечител, специализирал уж китайска медицина, преди време преглеждаше по селата в Родопите и предлагаше лекарства на скромната сума от 500 лв., които лекуват абсолютно всичко. С разни техники лекувал мигрена, тумори, дископатия, а от неговите лекарства една жена едва я спасиха в болницата в Смолян.

Изгоряла с 500 лв. и родопчанка, която купила от тези „илачи“ за болната си от рак сестра, която ги пила, но починала от заболяването си. Впоследствие се разбрало, че тези хапчета са с неустановен произход и са опасни за здравето.

Най-много магьосници – в Родопите

Преди време беше оповестено, че Смолянска и Кърджалийска области са най-известните региони в страната, където се правели най-много магии. Пълно е с врачки, екстрасенси, ходжи, които разваляли проклятия, но ги връщали към този, който ги е направил.

Подобни примамливи обяви се срещат в изобилие в социалната мрежа. За съжаление измамниците използват Божието име, а някои и икони, за да няма съмнение в хората, че всичко е по божията воля.  Нали се сещате, че за „тази услуга” се заплаща и освен, че ще дадете пари, със сигурност ще се почувствате още по-зле.

При изневяра, нещастен семеен живот и като усещаш, че не ти върви, ти потръгва, когато посетиш ходжа и ти направи амулет, за който плащаш от 100 до 400 лв., а може и повече. Това „спасително чудо” трябва да го носиш със себе си и всичко ще потръгне. Да, ама не, споделя жена, която прибегнала до тези услуги, за да спаси брака си.  Тя  ходила при ходжа в маданско село и платила за такъв амулет и не само, че нищо не й потръгнало, но се и разделила със съпруга си.

Да прекопаеш двора заради проклятие

Врачка пък казала на семейство, че имат проклятие, което е заровено в двора на къщата им. Трябвало да го намерят и да го изгорят и всичко ще им тръгне. „Енергията“ ще им се изчисти и парите като пълноводна река ще потекат в живота им.  Семейството платило за съвета 150 лв. и прибирайки се вкъщи решило да започне да копае двора си от над декар, за да търси магията. Изкопали цялата площ и не открили нищо.

Гадателка от Смолян казала на жена, че за да върне мъжа си и той да се раздели с любовницата си, трябва да сложи в храната му малко парченце с памук, напоено с кръвта от цикъла й, за да го захрани. Гадателката уверявала, че този метод е много изпитан и не е изключено и любовницата да го е пробвала. Жената не сподели дали е спазила указанията на гадателката, но пък след време съпругът й прекратил изневярата и се разбирали вече.  Съветът ни към мъжете е да бъдат внимателни какво им поднасят в храната съпругите и приятелките им.

Много често при семейни и родови спорове за имоти, потърпевши намират амулети, парцали увити с кости под праговете на домовете си, както глави от заколени петли и кокошки.

Магиите достигат и чрез подаръци, обикновено зашити във възглавници, детски играчки, дрехи като преди това са им прочетени заклинания.

Някои използват пръст от гробища и всякакви ужасии, за които нормалния човек не може да предположи.

Въпреки че мнозина „учени” хора квалифицират магията презрително с термина „бабини деветини”, тя съществува. Независимо дали вярваш, или не вярваш в нея. И затова все по-често ни застигат историите за хора, които „гаснат” без поставена диагноза, за внезапно разпаднали се щастливи семейства, за странни катастрофални  инциденти.

„Сигурно имам направена магия”, си казва нещастната съседка и тръгва по врачки, екстрасенси и ходжи, за да й развалят магията. Но състоянието й даже се влошава. Защо? „Омагьосването представлява заклинание с призоваване на бесове за извършване на някакво деяние във вреда на други хора например: разслабване на тялото (парализа или атрофия), продължително боледуване, приковаване за цял живот към леглото или човек да започне да живее лош живот, или животът да му опротивее и други подобни.  

Чародеите и вълшебниците са идолослужители” – това е написано в 14-ото правило от сборника „Номоканон” / Сборник с църковни канони и граждански закони, свързани с църквата, бита, семейството/.

Светите отци на Православната църква учат, че магията действа там, където няма молитва, покаяние  и твърда надежда в Господ.

Някой се разболее, не отива да дири помощ, от Бога, нито се обръща към лекарите, а се запътва към баячката. Друг загубил нещо, търси го при гледачката. Трети страстно се домогва до нещо, което дълго време напразно се е опитвал да добие, съветва се с ясновидката.

Въпросът за баенето, за гадаенето, за леенето куршум, за ясновидството, за гледането на боб, на карти, на вода с живи въглени не е маловажен. Ние трябва да знаем, какво е отношението на Църквата към тия неща и как следователно и ние трябва да се отнасяме към тях. Бог нееднократно е забранявал заниманията с врачуване и ясновидство, както и допитването до гадатели и съновидци.

„Не слушайте, казва Той, вашите пророци и вашите гадатели, вашите съновидци, вашите магьосници и вашите звездобройци,... защото те ви пророкуват лъжа“ (Иерем. 27:9—10). Св. Църква, следвайки Божия глас, наказва доста тежко както гадателите, тъй и ония, които се допитват до тях”, коментира свещеник от Смолян.

Той призовава тези, които изповядват православието и имат подобни проблеми да посетят своя духовен наставник.  Свето Причастие, пост, покаяние и молитва ще помогнат на пострадалите да се спасят от демонската сила на чародействата. Свещеникът чете и Киприянови молитви, които са точно за това.

Магьосници съществуват и днес, в това не е нужно да се убеждаваме. Съществуват и много самозванци, които печелят на гърба на страдащите хора. За съжаление  те прибягват към техните услуги от липса на знание, от наивност,  и от отчаяние. Мизерията и безпаричието ще съсипват още съдби и тези чародейци стават все по-търсени.

Много по-добре е да се потърси лекарска помощ, да посетите психолог и да се опитате да промените и решите дадената житейска ситуация, съветват специалистите. „Хората ми гинат, защото не им достига знание”, се казва в Свещеното писание.   

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук