Вече три български театъра са затворили врати, заради случаи на ковид. Част от институциите продължават работа, въпреки че имат заболели колеги, пише "Труд".


Първо в БЛИЦ! Известен актьор пипна К-19 - Сатирата затваря!

Във вторник Музикалният театър обяви, че до края на месеца няма да има спектакли нито на Оперетата, нито на балет “Арабеск”, които са под същата шапка.

Директорът на Музикалния театър Марияна Арсенова се изрази уклончиво, че “има известен брой” заразени.

По неофициална информация, заразените в театъра са повече от 10. Всички несъстояли се октомврийски спектакли, в това число и премиерата на “Принцесата на цирка”, са пренасрочени за януари.

На същия ден и врачанският Драматично-куклен театър затвори до края на месеца и свали от афиша си всички представления. В театъра бяха потвърдени случаи на трима болни от коронавирус - двама души от администрацията и един актьор.

Дни преди това, на 19 октомври, затвори врати Театър 199, след като 8 души дадоха положителни проби. Постановките до края на октомври са отменени.

“Високата цена на PCR-теста е проблем за немалко хора от театъра, тестовете на служителите на “199” обаче ще бъдат поети от нас”, каза директорката Анна Монова.

Случай на коронавирус бе регистриран и в Сатиричния театър в София. Сатирата обаче няма да затваря врати, а ще продължи да работи при спазване на всички противоепидемични мерки. От ръководството уверяват, че в театъра се спазват строги мерки на дезинфекция, за да се чувствата в безопасност както за зрителите, така и за актьорите.

И Софийската опера и балет не се размина без случаи на ковид. След като положителния тест на оркестранта Огнян Михов, който беше свирил и в Музикалния театър и с оркестъра на Старозагорската опера, сопраното Габриела Георгиева съобщи във фейсбук, че е носител на заразата.

Габриела Георгиева е една от звездите в състава на Софийската опера. Тя трябваше да влезе в спектакъла “Норма” в петък.

Операта няма да затваря врати, а ще продължи работа при спазването на най-строги противоепидемични мерки.

Ансамбъл “Пирин” се оказа в тежка ситуация и след 17 положителни проби обяви, че отлага участието си в концерта “Нощ на ансамблите” в зала 1 на НДК на 15 октомври.

Междувременно директорът на Народния театър Мариус Донкин съобщи, че въпреки 4-те установени случая на COVID-19, театърът няма да затваря.

Той дори призова да паднат ограниченията за броя на зрителите в театрите, защото в театралния салон е значително по-безопасно от всяко друго публично място по време на пандемия.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ