Една сцена от възстановяването на китайската икономика след пандемията от коронавируса привлече голямо внимание – става въпрос за гигантско парти край басейн, състояло се през август в Ухан, градът, където започна пандемията.

Почти седем месеца след въвеждането на режима на самоограничение, радостните участници в това събитие, намиращи се до кръста във вода, подскачаха и викаха от радост под ритмичните музикални композиции с мощни басови звуци, избрани от диджея, пише британското списание The Economist в материал, представен от Фокус без редакторска намеса.

Видеото от партито в Ухан стана вирусно. Това беше момент на пълно отпускане, а също и показател за това как Китай е изпреварил много други страни по отношение на връщането към нормалното.

За съжаление икономическите показатели не са толкова вълнуващи, колкото партито в Ухан, но последните цифри на БВП на Китай, публикувани на 19 октомври, са приблизително статистическият еквивалент на забавно събитие край басейна.

Но широко рекламираната устойчивост на Китай маскира дисбалансирано възстановяване. През февруари тази година, когато правителството започна внимателно да облекчава режима на блокиране, то насочи вниманието си към отваряне на фабриките, както и стартиране на нови инфраструктурни проекти.

Китай правилно анализира ситуацията и реши, че ще бъде по-лесно да се поддържа строг протокол във фабриките и строителните обекти, отколкото в търговските центрове и училищата, тъй като първите от тях могат да се управляват като полузатворени пространства.

Освен това оскъдните обезщетения за безработица означаваха, че милиони безработни ще бъдат принудени да ограничат разходите си. В резултат на това китайската икономика получи подкрепа от индустриалното производство и инвестиционните разходи в началото на своето възстановяване.

Капиталовите печалби - категория за изчисляване на БВП, която включва тези области - осигуриха растеж от 5 процентни пункта през второто тримесечие, докато потреблението спадна с повече от 2 процентни пункта, в резултат на което Китай спечели 3,2% годишен растеж.

Най-новите данни, от третото тримесечие, отразяват по-балансирано - но все пак не перфектно - възстановяване. Приносът за капиталови печалби е спаднал под 3 процентни пункта в сравнение с периода преди пандемията, тъй като разходите за инфраструктура намаляват.

Потреблението добави почти 2 процентни пункта към общия темп на растеж.

Това все още е по-ниско от показателите, съществували преди пандемията, но вече се регистрира голямо подобрение - това може лесно да се види при големия брой хора, които се връщат в туристически центрове, ресторанти и магазини.

Междувременно търговията се превърна в своеобразен катализатор за процеса. Докато доставките като цяло се забавиха, делът на Китай в световния износ на стоки нарасна до рекордно високи стойности по време на пандемията на коронавируса.

Китай получи подкрепа като първия голям производител, който възстанови операциите, и трябва да се има предвид, че той е най-големият производител на защитно оборудване в света - от маски до хирургически престилки.

Въпреки че китайските данни са представени в много розов цвят, естествено е скептиците да се питат доколко може да им се вярва. Неотдавна публикуван доклад на Capital Economics и икономистите на Федералния резерв, Централната банка на САЩ, установи, че китайските данни, поне от 2013 г., всъщност са твърде гладки.

След анализ на новите данни, авторите на доклада стигнаха до заключението, че възстановяването в китайската икономика е значително и реално.