Учените от Университета в Ухан откриха, че коронавирусът е много по-опасен, отколкото се предполагаше до сега. Аутопсии на починали от COVID-19 са показали, че вирусът нанася необратими вреди на белите дробове и имунната система. 

Дори болният да успее да се излекува, уврежданията на тъканите на белите дробове ще останат за цял живот. Едно от възможните усложнения е недостигът на въздух. 

Експерт каза има ли лекарство срещу COVID-19 в България и кои храни да спрем незабавно

"Влиянието на COVID-19 върху организма на човека прилича на комбинация от ОРВИ (остра респираторна вирусна инфекция) и СПИН, защото той нанася вреди на белите дробове, и на имунната система", съобщи за изданието Global Times Пън Чжиюн, служител в болница в Чжуннан, разположен близо до епицентъра на епидемията. 

Вирусът-убиец тресна здраво по спорта в България!

Отбелязва се, че коментарът доктор Пън е направил малко след излизането на статията на Лю Лян, съдебен медик от медицинския колеж в Тунцзи към Университета за науки и технологии в Хуачжун. Екипът на Лян е провел аутопсии на девет пациенти, починали от коронавирус, починали през февруари. 

"Резултатите от аутопсиите, които сподели Лю, ме вдъхновиха. На базата на техните резултати аз смятам, че най-важното в момента е предприемането на мерки в ранния стадий на заболяването, за да се защитят белите дробове на пациента от необратима фиброза", каза Пън.  

Премиерът удари по масата, наложи тежка забрана заради коронавируса

Белодробната фиброза е заболяване на тъканта на белите дробове, което пречи на свободното дишане. 

Подобни патологични промени навремето бяха открити и у жертвите на пневмонията MERS.

Превод и редакция: БЛИЦ