7 от членовете на НЗОК бяха на заседанието, 2-ма не можаха по обективни причини. 2 са нещата, които са важни и които решихме на заседанието. 

Това стана ясно на извънреден брифинг на НЗОК след заседание на Касата.

"Първото е, че разрешаваме на общопрактикуващоите лекари да изписват ковид рецепти. Хората освен от зоните, ще могат да взимат рецепти и от личните си лекари. Влиза в сила от дата днес това решение", това заяви д-р Александър Златанов от НЗОК.

Второто решение е за лечебните заведения. Преразпределяме средства между заведенията с разкрити над 10 000 ковид легла. Имат много разходи – кислород, повишен ток. Искаме да са финансово обезпечени, за да не изпитват затруднения по време на лечението на ковид болни", уточни той.

От своя страна шефът на касата Петко Салчев допълни:

Вчера подписах плащания до лечебните заведения за 190 млн. лв., месечно могат да получат до 220 млн. Този остатък ще бъде преразпределен между заведенията, за да могат да посрещнат вълната", уточни той.

"Това не променя методиката, че лечебните заведения, които лекуват ковид, но не могат да достигнат тези легла по ред причини, ще получат до 80% от плащанията", заяви още той и допълни - средно по 39 млн. лв. на месец за всички лечебни заведения, тези, които лекуват ковид са над 207. 

Той коментира и исканата му оставка. Както БЛИЦ писа редица Регионални лекарски колегии поискаха той да напусне поста си.

"
Мисля, че не е време да говорим за оставки. Оставката е винаги в джоба на този, който управлява, така че няма да коментирам.