Броят на заразените деца е рекорден. Това заяви пред bTV математикът Лъчезар Томов. И посочи, че днес техният брой е 1208.

По негови думи доминантността на варианта Омикрон се случва. Математикът обясни, че в момента 10 души заразяват 16, което също е рекордно за страната ни.

Когато вирусите еволюират към по-голяма заразност, всъщност еволюират към по-равномерно разпространение по възрастови групи, тъй като се приспособяват към човешкия геном, обясни Томов.

Той предполага, че заразените на ден вероятно са около 35 000. Няма обаче толкова тестове, за да се установят.

Математикът поясни, че повече от 10 000 теста на ден не могат да се правят.

Той посочи, че в момента за 8-9 дни болните в болница са скочили от 4100 на над 5200, като делът на интензивните е 12% спрямо всички.

"Има много висок дял на интензивност спрямо възрастта, която е много ниска. Излиза, че Омикрон или е даже по-тежък от Делта, или не се тества добре и се изпускат много случаи", обобщи Томов.

Той заяви, че има тежки случаи при децата, които се лекуват с месеци. По негови думи при заразени 1,5 милиона деца 500 ще са тежките случаи за месец.

Математикът смята, че малкият брой положителни тестове в училище се дължи на това, че тестването е неефективно.

Според него тази вълна у нас няма да е много кратка заради малкия брой ваксинирани и трябва да има поне частично затваряне. Трябва да има субсидирано затваряне на нощни заведения, както и онлайн обучение, колкото и да е лошо това, категоричен бе математикът.