Този вирус е пресен, но е доказано, че този вирус е мутирал, защото е попаднал в имунокомпрометирани хора, вероятно с ХИВ. Счита се, че мутацията на този вирус, не се е осъществила от един човек в друг, а самата мутация се е случила в много по-малко хора. ХИВ-носителите се профилактират, но имат една имуносупресия, която не е видима. Тук, при тези хора вирусът търси начин да пробие защитата.


Това каза по БНТ проф. Светлана Велизарова. Ето какво още обясни тя:

Всеки вирус, докато достигне до всички, които не са боледували, няма да спре. Микросветът има свой ход. Ако върви това ниско ниво на ваксинация, ще има 6, 7, 8 и т. н. вълни. Ние имаме ниска ваксинационна култура. Вероятността тук да започне да циркулира наша си мутация, е много вероятна.

Родителите са тези, които заразяват по-малките деца. Трансмисията е обратна. При децата заболяването протича по-леко. Хората първо вярват на конспирация. Егоистичното им виждане е, че дори да са ковид, щом са добре, могат да си ходят напред-назад. В хората около нас няма убеждението, че това е правилния път и няма чувството за общност. Ще минем по трудния път, много умрели, много заразили се.

Тестването на учениците трябваше да започне много по-рано, при втората вълна. Щяхме да сме наясно каква е заболеваемостта по възраст. И започнаха едни протести. В училищна възраст боледуват деца, които са със затлъстяване. Това е водещ фактор.

Този вирус е като морбили - ако не се си се разболял, се разболяваш.

Математикът Лъчезар Томов, математик:

Омикрон изглежда, че е много по-заразен, но ако е скочил със скоростта, с която скочи в Южна Африка, до един месец може да е доминантен. Това заяви математикът Лъчезар Томов пред БНТ.

Контролът върху влизащите е ключов. Омикрон може да закъснее, но е много по-бърз, предупреди Томов и добави, че всички, които са с втора доза, да минават към трета и тези, които са с нулева, да минават към втора доза.

Той изтъкна, че новият вариант на COVID-19 много по-силно потиска естествения имунитет. Най-лошата възможна хипотеза е Омикрон да влияе на ваксинацията, но Томов не го вярва. Въпросът е колко ще нараснат хоспитализацията и смъртността от новия вариант. "Време е да спрем с играта на риск, която правим - хазартната игра веднъж да ни се размине с куршума, хайде да повторим пак, а да се помисли за ваксинация", настоя Томов.

Той добави, че ако искаме да живеем съвременно, трябва да вземем съвременни средства. Лъчезар Томов не изключва и български вариант на COVID-19 заради ниското ниво на ваксинацията у нас.

"Ако не вземем мерки срещу Омикрон и ако не спрем да мислим само за себе си, много хора ще останат сами. Когато едно семейство остане с човек по-малко, тогава ще мисли по по-различен начин", предупреди Томов.

Според него гръбнакът на четвъртата вълна на коронавируса не е пречупена. Има прекалено много население, което е годно да бъде инфектирано. Тази вълна и без Омикрон очаквах да е дълга през цялата зима. Подобна пандемична вълна с толкова голяма заразност и смъртност не е имало досега. Не очаквайте чудеса, посочи Лъчезар Томов.

Той отбеляза, че трябва да има ваксинация и всички да участват в този процес, без да избягат. Здравната система е общото благо, завърши Томов, позовавайки се на думи на Аристотел.