Ситуацията у нас в определени области започва да става много сериозна. Всичко случващо се беше очаквано от нас предвид разпространението на новия британски щам. Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов на редовния брифинг на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса. 

Измина над година откакто ситуацията с К-19 се докосна до всеки човек, живеещ на Земята. Оказва се, че, колкото и да вярваме, че науката е научила всичко онова, което трябва да знаем за ковид, остава като че ли химера. Всеки ден се появяват нови и нови факти, преобръщащи доказани в науката твърдения, уточни той.

За нас като лекари науката е това, в което вярваме, а борбата за живота и здравето на всеки българин за нас е водеща. Няма верни решения и модели за справяне с кризата. Няма здравна система в света, която да не е изправена пред криза. Няма общество, което да не плаща с труда, доходите и икономиката си, добави министърът.

България постигна много през тези месеци, със сигурност допуснахме и много грешки. Приемам всяка критика и предложение, но няма да приема оплюването или отрицанието на постигнатото до момента, каза още той.

Който ви обещава живот без болест, ви лъже. Който твърди, че ние няма как да се справим, само защото не участва в процеса, ви заблуждава, увери здравният министър.

Само че губим желанието си да се справим и това се случва само в България. Благодаря на всички хора, които вярват в мерките, на всички лекари навсякъде в страната, на всички служители, добави проф. Ангелов.

Медицината не може да се пребори за пациент, който не иска да се бори за себе си. Всеки човек е ценен в нашата държава, всеки човешки живот е безценен. Много уроци научихме за тази година, много страсти и неволи хвърчат в публичното пространство, с много лъжи се борим, много неверни твърдения опровергаваме, много голям страх създаваме в хората... И за всичко това носим отговорност ние, каза още той.

Проф. Ангелов сподели, че вчера е бил в Бургас. 

"В инфекциозно отделение имаше няколко бебета, положителни с ковид. 3-месечно дете, дете на годинка,
дете на 6 месеца и дете на 4 г. При тях заболяването протича леко, но все пак бяха болни с двустранни пневмонии", каза той.

Както БЛИЦ съобщи, има плах оптимизъм относно ситуацията с COVID-19 в България, но е рано да се радваме.

Нови 2 774 случая на коронавирус са установени в страната ни. Това означава, че броят на заразените от COVID-19 в България за последното денонощиe  е намалял в сравнение с вторник, когато те бяха 3 502 ,а в понеделник 2 995. 

Броят на направените тестове в сряда обаче е значително по-малък - 13 691. За сравнение, във вторник те бяха  17 193,  в понеделник 17 056, а в неделя - 2 971.

Починалите от коронавирус за последното денонощие са 97, информира Единният информационен портал. Това никак не е малко, но все пак има спад в сравнение с ужасния вторник, когато жертвите бяха 138.

Така общият брой на жертвите става 10 999.

Излекуваните за последните 24 часа са 2 531души.

Заболелите у нас вече достигнаха 269 579, активните случаи са 38 531.

Излекуваните общо са 220 049 души. 

Хоспитализирани са 6 359 души, 501 са в интензивно отделение.