В ход е създаването на научен съвет от специалисти в областта на епидемиология, вирусология, статистика и др., който ще има за задача да планира провеждането на проучвания за Т-клетъчен имунитет сред населението у нас.

Това обяви министърът на здравеопазването Асена Сербезова в рамките на парламентарния контрол в Народното събрание. Целта е да се даде възможност за реална преценка за това каква част от населението е защитена срещу COVID-19, обясни тя, пише investor.bg.

Асена Сербезова отговори на въпрос на депутата от "Има такъв народ" Андрей Чорбанов за въвеждането на Т-клетъчен тест за определяне на протективен имунитет срещу коронавируса.

Депутатът изтъкна, че докато изследванията за антитела, срещу които може да се издава зелен сертификат, са ориентировъчни, то Т-клетъчният имунитет е реално това, което може да покаже каква част от населението е защитена срещу коронавируса.

По думите на Сербезова е предвидено извършването на редица проучвания, като целта е да се направи реална преценка на ситуацията и да се вземат решения. 

Проучват се възможностите за осигуряване на ваксината на Novavax срещу COVID-19 в България, отговори Сербезова на друго депутатско питане.

Здравният министър припомни решение на Министерския съвет от август миналата година, което предвижда България да не участва в споразумението за предварително закупуване на ваксината заради осигуреността на ваксини към онзи момент и възможност за осигуряване на допълнителни количества от тях.

Припомняме, че ЕК подписа договора за покупка на ваксини с Novavax в началото на август 2021 г. Той позволи държавите членки да закупят още 100 млн. дози ваксини през периода 2022-2023 г.

ЕК разреши за употреба ваксината срещу COVID-19 на Novavax през декември миналата година.

Днес Сербезова уточни, че при взимане на решението правителството тогава е взело под внимание няколко фактора - имало е достатъчно осигурени количества на ваксините срещу COVID, значително надвишаващи желаещите да се ваксинират, осигурени са били значителни количества от ваксината на Pfizer за 2022-2023 година.

Взета е предвид и възможността страната ни да получи допълнителни количества от ваксината на Moderna. Било е отчетено, че са заявени достатъчно ваксини от четирите вида, обобщи Сербезова.

Въпреки че е била постигната договорка с Швеция за предоставянето на Novavax, намеренията са преустановени поради изброените причини. Въпреки това стои на дневен ред възможността за започване на преговори с Швеция за предоставяне на ваксината при евентуална нужда, каза министърът на здравеопазването.

През март се очаква в България да пристигне петата разрешена за ЕС COVID ваксина – тази на Novavax, която е първата антигенна, каза по-рано днес директорът на ИАЛ Богдан Кирилов. Той уточни, че към момента в нито една държава членка няма извършени доставки от нея.

По думите му количества ще има, но все още не може да се каже със сигурност какви ще бъдат те.

Богдан Кирилов уточни, че към момента данните сочат 90% ефикасност на ваксината на Novavax по отношение на симптоматично и тежко протичане, като първоначалните данни показват и ефикасност спрямо омикрон, но са необходими още клинични проучвания, защото ваксината не е прилагана в много държави. Очаква се компанията да предостави и тези данни на ЕМА в следващите седмици.

По темата с тестовете за ученици и казуса с бившия министър Стойчо Кацаров Сербезова коментира, че не е била установена корупция, а само предпоставки за такава.