В рамките на 10 години държавните лечебни заведения са натрупали задължения в размер на 344 млн. лв., съобщи здравният министър проф. Асена Сербезова в отговор на въпрос на депутата Ивайло Христов, предава Монитор бг.

"Задълженията на държавните лечебни заведения, които са търговски дружества с над 50% държавно участие в капитала, възлизат на 264 млн. лв. към 31-и декември 2011-а. За период от 10 години същите са увеличени на 608 млн. лв. Увеличението в абсолютна стойности е 344 млн. лв. или 130%”, посочи тя.

Общинските лечебни заведения пък за натрупали задължения за още 118 млн. лв., което почти два пъти повече спрямо края на 2011, когато сумата е била в размер на 61 млн. лв.

„За 10-годишен период се наблюдава тенденция на увеличение. Към 31. 12. размерът им достига 179 млн. лв. Увеличението в абсолютна стойност е със 118 млн. лв. или 193%”, посочи проф. Сербезова.

За същия период от време просрочените задължения намаляват от 33 млн. лв. през 2011-а до 30 млн. лв. през 31. 12.2020-а.

В изказването си здравният министър уточни сумите и за двете най-големи лечебни заведения у нас. Към 31 2011 за „Пирогов” има задължения за 12 млн. лв., а 10 години по-късно към 31-и декември 2020-а година са увеличени на 56 млн. лв.

Към 31. 2011 лечебното заведение не е отчело просрочени задължения, а след 10 години те са набъбнали на 9 млн. лв.

В УМБАЛ „Александровска” ситуацията е подобна.  През 2011-а задълженията били 9 млн.лв. докато през 2020 са увеличени в размер на 56 млн. лв. Просрочените преди 10 годи за били 1 млн.лв. докато в края на 2020-а скочили на 9 млн. лв.

Проф. Сербезова уточни, че лечебните заведения се отчитат на тримесечие и предварителните данни за 2021 в момента се събират и обработват.

Данните към 30 септември 2021-а обаче показват, че задълженията за лечебните заведения са в размер на 558 млн. лв., от които просрочените са 103 млн. лв.

По думите на Христов сумата отива на 800 млн., от които повече от половината са натрупани за последните 10 години.

Затова и пожела да се види при кой министър са били направени. „Всички ние ще трябва да плащаме тези пари – дали тази, или следващата, но  ще ги плащаме. Това продължава повече от 10 години, колеги, и мерки няма. Тези задължения не са направени от лекарите и сестрите.

Те са направени от некадърни управителите и директори, повече алчни. Те са направени под погледа на цяла поредица министри на ГЕРБ.

Друга тема е дали изобщо са ги гледали, или не с участвали в това”, заяви депутатът от ИТН. По думите му всеки ден ГЕРБ устройвали „вечеринки”, в рамките на които наставлявали и поучавали останалите депутати.

„Три от примадоните на този ГЕРБ са участвали в натрупването на тези задължения. Те са от най-активно „поучаващите”.

Когато следващия път поучаване нас, или колегите от Продължаваме промяна или която и да е друга партия, аз ще ви напомням за тези 800 млн.лв.”, закани се Христов.

Междувременно от ГЕРБ заявиха, че предстоят програмирани от правителството фалити на болници

Предстоят програмирани фалити на лечебни заведения от правителството на Кирил Петков. Това заяви бившият здравен министър и настоящ депутат от ГЕРБ Костадин Ангелов на брифинг в Народното събрание.

„Повече от месец не спираме да повтаряме, че най-драматично е положението в лечебните заведения в страната, като на първо място приоритизираме общинските болници. Увеличаването на цената на тока в общинските лечебни заведения води до неколкократно увеличаване на разходите им и разпределяне на близо половината от приходите им за плащане на ток . Проблемът се неглижира от правителството“, подчерта той.

По думите на Ангелов пред общинските болници стоят две възможности: да спрат да плащат заплати или да не купуват консумативи и лекарства за болните. Той подчерта, че и двата варианта са безотговорни особено в хода на поредната коронавирус вълна.  

Бившият социален министър Деница Сачева алармира, във връзка с поскъпването на електрическата енергия, че в рамките на близките дни е възможно затварянето на социални услуги, старчески домове и центрове за хора с увреждания, ако държавата не им помогне да платят сметките си за газ и ток.

„Ще виждаме центрове за деца и хора с увреждания, които ще затваряме. Средното увеличение е над 3 пъти. Това са суми до 10 000 лева. Невъзможно да е да бъдат заплатени от социалните услуги“, посочи тя. 

Бившият образователен министър Красимир Вълчев подчерта, че не е нормално студентите да плащат 50 лева наем за общежитие и още 250 лева за ток.

„Средно между 2,5 и 3 пъти за различните видове институции е увеличението за разходи за електрическа енергия. Особено драматична е ситуацията там, където отоплението е на електрическа енергия“, посочи още той. 

Бившият транспортен министър Росен Желязков отбеляза, че кризата с цените на тока спира и нощният градски транспорт.

„Заради пандемията пътникопотокът намаля с 50%. Ако вземем предвид София, от една страна заради спада на пътникопотока, приходите са редуцирани с 50%, от друга – разходите заради увеличението на природния газ се увеличават с над 50%“, посочи той.

По думите му се предвижда, че разходите на  БДЖ „Пътнически превози“ ще нараснат с над 70 млн. лв. заради скока в цените на тока. Това в бюджета не е предвидено. Той подчерта, че ако не бъде намерен механизъм за компенсации, съдбата на транспорта в България ще последва тази на уличното осветление е голяма част от общините.

Николай Нанков посочи, че заради високите сметки ВиК в страната също спират работа.

Радомир Чолаков припомни, че по време на първата тежка вълна на коронавирус у нас правителството на Бойко Борисов не е затворило храмовете и джамиите, макар настояванията това да се случи.

„Не ги затвори, защото това е знак, че дори в най-тежките времена духовността трябва да се запазва. В момента съществува реална опасност църквите, джамиите и останалите храмове за вероизповедания да бъдат затворени заради това, че не могат да си плащат сметките за ток“, отбеляза той, като напомни, че това бе и причината ПГ на ГЕРБ да внесе в енергийната комисия предложение за компенсация на сметките за ток на църквите, храмовете и джамиите. 

Делян Добрев заяви, че имат решение на всички тези проблеми.

ГЕРБ ще внесат искане за извънредно заседание на енергийната комисия в началото на идната седмица и ще настояват проекта им на решение да се разгледа като първа точка на пленарното заседание в сряда. Искането на бившите управляващи е правителството да приеме компенсации по подобие на ЕРП-тата.