Отрицателни са пробите за коронавирус на украинския гражданин от Стара Загора, на 18 февруари завърши срокът на 14-дневната карантина. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по време на изслушването си за коронавируса.

"Касае се за мъж на 40 години, украински гражданин, живеещ постоянно в Стара Загора, музикант, саксофонист, здравно неосигурен, без общопрактикуващ лекар.

На 4 февруари се завръща в България след няколкомесечен престой в Китай. Пристига на летище "София" с полет от летище Москва. Поради липса на каквито и да е симптоми остава на домашна каратина в жилището си, апартамент в СТара Загора.

На 14 февруари привечер установява еднократно повишаване на телесна температура 38 градуса. Поради което на 15 февруари е транспортиран в инфекциозната клиника на болницата в Стара Загора.

По време на хоспитализацията е превозен и придружен в Националния център за заразни и паразитни болести. Резултатът от изследването е отрицателен на коронавирус 2019 г.

По време на престоя в болницата няма температура и каквито и да е признаци на заболяване. Има краткотраен контакт само с братовчеда си, също украински гражданин, живеещ в Стара Загора", заяви здравният министър.

"На 18 февруари завърши срока на 14-дневната карантина", допълни още министър Ананиев.

Освен него говори и силовият министър Младен Маринов.

„6200 маски са осигурени за служителите на „Гранична полиция“, отдел „Български документи за самоличност“ и отдел „Миграция“, заяви пък министърът на вътрешните работи Младен Маринов по време на изслушването си в парламента за коронавируса.

„На 16 февруари 2020 г. в ОДМВР – Стара Загора е получена информация от директора на УМБАЛ „Проф. Стоян Киркович“, че за лечение в болничното заведение е постъпил 40-годишен мъж с украинско гражданство и постоянно местожителство в град Стара Загора със съмнение за коронавирус.

Болният е настанен в изолатор. Служители на ОДМВР – Стара Загора са извърили проверка на адреса по местоживеене, от която е установено, че няма близки роднини и не е контактувал със съседите си.

От изпратените незабавно проби в реферетната лаборатория в град София е установено, че резултатите за коронавирус 2019 г. са отрицателни. Пациентът е дехоспитализиран от лечебното заведение. На 17 февруари 2020 г. в 14.00 ч. лицето не създава риск за околните и тези лица, с които е бил в контакт“, обясни Маринов.

Той уточни, че със заповед на министъра на здравеопазването и създадена работна група за координиране на дейностите.

„Определени са три болнични заведения, в които ще се лекуват всички случаи на болни с коронавирус над 18-годишна възраст. Това са инфекциозна болница ВМА, инфекциозно отделение на УМБАЛ „Св. Марина“, град Варна, и инфекциозно заболяване на УМБАЛ – Бургас. Всички случаи на заболели под 18-годишна възраст се приемат и лекуват в инфекциозна болница към Медицинска академия град София“, допълни още вътрешният министър.

„От Медицинския институт на МВР са осигурени 6200 броя маски, както и 6200 броя ръкавици за служителите на ГД „Гранична полиция“, отдел „Български документи за самоличност“ към СДВР, отдел „Миграция“ към СДВР, както и Специален дом за временно настаняване на чужденци, град София.

Всички служители на ГД „Национална полиция“ са запознати с медицинските препоръки и отговори, касаещи произхода, разпространението и превенцията на новия коронавирус 2019 г.“, допълни още Маринов.

Той уточни, че граничните полицаи оказват съдействие на регионалните инспектори при локализиране в зоните на пристигане на летищата на лица, за които е установена повишена телесна температура.

Снимки: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!