Министерството на здравеопазването (МЗ) приветства започналата проверка на Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) относно процедурата за закупуване на бързи антигенни тестове за учениците. Това се казва в становище на здравното ведомство по повод новината от по-рано днес, че КПКОНПИ проверява служебния здравен министър Стойчо Кацаров и МЗ заради скъпите тестове за учениците.

„По този начин ще отпаднат всякакви съмнения и целенасочени внушения за нередности при проведените процедури. 

Напомняме, че в името на прозрачността отварянето на поканите беше направено в присъствие на медиите. 

Протоколите от работата на комисията, класирането на участниците и сключените договори с изпълнителите бяха публикувани на интернет страницата на МЗ и всеки, който желае, може да се запознае с тях.

Напомняме също, че с постановление на Министерския съвет бяха отпуснати средства за закупуване на 1,5 милиона щадящи бързи антигенни тестове за осигуряване на безопасна учебна среда. 

Проведената по безупречен начин процедура от екипа на Министерството на здравеопазването позволи да се стигне до трикратно намаление на цените на тестовете и да се осигурят общо 4,7 милиона теста. 

Те ще са достатъчни за осигуряване на учебните занятия на всички ученици за поне един месец напред“, казват още от МЗ.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!