Наивно е да се смята, че ние ще бъдем пощадени от една въздушно-капкова инфекция, така че е въпрос на време коронавирусът да бъде регистриран в България. До момента обаче нямаме доказан такъв случай. Това коментира проф. д-р Венцислав Мутафчийски, началник на ВМА и председател на кризисния щаб за коронавируса.

БЛИЦ припомня, че по-рано днес той даде последна информация за това какво се случва в България заради COVID-19.

"Всеки ден, в който не откриваме случай на коронавирус, не ни успокоява, а ни мобилизира за мерките, които трябва да вземем", категоричен е началникът на ВМА. 

"За последните 24 часа са постъпили 22 лица със симптоми на вирусно заболяване и епидемиологично са свързани със страни като Италия. За всички проби към тази сутрин можем да кажем, че са отрицателни.

Държавата ни е задължена при първи положителни проби за коронавируса да ги изпрати в две референтни лаборатории в Европа - в Берлин и в Нидерландия, където трябва да се препотвърдят", каза още проф. д-р Мутафчийски в сутрешния блок на БНТ.

"С голям интерес щабът наблюдава какво ще потвърдят тези лаборатории за няколко европейски държави, в които обявиха по един случай и той не се реплицира вече четвърти ден.

Това е интересна тенденция, защото самата методика допуска фалшиви положителни резултати, затова контролът е много строг и всеки положителен случай трябва да се препортвърди", каза проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

Проф. Тодор Кантарджиев: COVID-19 удря дихателната система, започва с потичане на бистър секрет от носа

Той уточни, че резултатите на 10 пациента във ВМА се очаква да станат ясни днес. От страната се очакват не повече от 5-6 проби. Интензитетът на пациенти не е особено голям.

"Най-голям скок в Европа се бележи в Италия - за последното денонощие около 500 души са новорегистрирани, но се наблюдава ниска смъртност в европейските страни.

Ако има регистриран случай на коронавирус, но той е само на едно място, тогава мерките не са толкова крути, по-сериозна е ситуацията когато има заболяване в няколко огнища", каза още проф. д-р Мутафчийски.

Световен експерт с кошмарна прогноза за България и коронавируса

"Гръбнакът на епидемията в Китай вече се прекършва. Новите случаи са много по-малко", подчерта началникът на ВМА. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!