Българското посолство в Рим отмени традиционно провеждания прием по случай Националния празник на България 3 март заради разпространението на новия коронавирус COVID-19 в Италия.

В официалното съобщение  към българските граждани, получили  покана да участват в приема в нашето посолство в Рим, се казва:

”Предвид създалата се ситуация с разпространението на коронавирус и предвид мерките, които се вземат на територията на Италия, Ви уведомяваме, че насроченият за 3-ти март прием в Посолството на България, по повод на Националния празник, се отлага”.

Междувременно стана ясно, че още осем души са починали от коронавируса COVID-19 в Италия днес, с което общият брой на жертвите става 29, съобщи службата за гражданска защита, цитирана от световните агенции.

БЛИЦ припомня, че по-рано днес и проф. д-р Венцислав Мутафчийски, който е началник на ВМА и ръководител на Националния оперативен щаб в България, заговори за случващото се в Италия заради коронавируса. Едновременно с това той разкри дали има регистрирани случаи на COVID-19 в България.

През последните 24 часа броят на далите положителна проба за болестта в Италия е скочил с около 240, посочва Ройтерс, като цитира данните.

Ръководителят на службата посочи, че общият брой на потвърдените случаи е достигнал 1128. Този брой включва около 50 души, които са се излекували и 29 смъртни случая.

Правителството на Италия реши, че от следващата седмица образованието в страната ще се върне в нормалния си ритъм на работа, с изключение на северните области Ломбардия, Венето и Емилия-Романя, където детски градини, училища и университети ще са  във ваканция до 8-и март.

Препоръката на правителството на Съединените щати американците да преосмислят плановете си за пътуване до Италия заради разпространението на новия коронавирус е "последният удар" за туристическия сектор на европейската страна, каза президентът на италианската Федерация на хотелиерите Бернабо Бока.

Предупреждението от страна на Вашингтон е от трета степен за цяла Италия. Други държави издадоха предупреждения само за определени райони в Северна Италия, където са регистрирани най-много случаи на коронавирус.

Всяка година Италия се посещава от над 5 милиона и 600 хиляди американци - най-голямата национална група след германците. По данни на хотелиерската федерация те оставят около 5 милиарда евро годишно в Италия.

Щетите в икономически план, свързани с  разпространението на коронавируса са очевидни дори за футбола, който също има сериозен дял в брутния вътрешен продукт. Предвид очаквания отлив в туризма, индустрията, търговията, модата и др. отрасли се предполага , че загубите от епидемията за Италия могат да достигнат над 25 милиарда евро.

Във връзка с това правителството прие указ със спешни икономически мерки. Например за малките и средни предприятия в червената зона са отпуснати 50 милиона евро,  хотелите в цяла Италия няма да плащат данъци до края на месец март, а фонд от 350 милиона евро е предназначен за експортните фирми. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!