Във Великобритания повече от 8 000 медицински сестри от чужбина са били назначени от националното здравеопазване, за да се запълнят празнините в претоварените от работа болници около пандемията от коронавируса, съобщава вестник „Индипендънт“. 

Ръководителите на националното здравеопазване са се втурнали да търсят медицински сестри по света след първата вълна на пандемията миналата година, когато се усети остър недостиг на персонал за обслужване на пациентите в критично състояние, пише „Индипендънт“. 

Назначенията са станали в периода от април миналата година до януари през настоящата, което означава средно по 1 000 медицински сестри месечно. На болниците в Англия са били отпуснати 28 милиона миналия октомври, за да покрият разходите за полети, трансфери и жилищно настаняване на сестрите от чужбина, за да се осигури по-бързото им пристигане на Острова. 

В същото време вестникът повдига въпроса доколко етичен е бил този ход при положение, че Световната здравна организация предупреди, че в световен мащаб има недостиг от около 6 милиона медицински сестри, предаде БНР. 

Ники Кредланд от Британската асоциация на медицинските сестри в интензивните отделения отделения критикува тези назначения, защото смята, че тъй като това е световна пандемия е необходимо всяка държава да разполага с експертни грижи за пациентите и вземайки от една страна за да дадеш на друга не е етично. 

Преди пандемията имаше недостиг от около 40 000 медицински сестри във Великобритания. 

Въпреки наблюдаващия се интерес напоследък сред местното население към курсовете за обучение на медицински сестри без наемане на работна сила от чужбина кризата не може да бъде решена. Освен това се изтъква и финансовата страна на въпроса след като бюджета на правителството предвижда увеличение на заплатите на медицинскиет служители само с 1 процент.