Липсата на открит източник на заразата с коклюш в кюстендилския квартал, от който са двете починали едномесечни бебета, предизвика напрежение. От местната здравна инспекция заявиха, че само за месец април в града са регистрирани 5 случая на заболяването, информира bTV.

Както БЛИЦ съобщи, починаха две бебета от Кюстендилско, които не са били на нужната възраст за ваксиниране.

Повечето хора в квартала са притеснени и всеки търси начин да предпази децата си.

Мненията за причините за случаите на коклюш в квартала са различни – от икономически до недостатъчна здравна култура.

От болницата в Кюстендил са категорични, че не трябва да се допуска паника в града и напомнят, че едно от най-важните неща е при първи симптоми да се потърси лекарска помощ.

От местното РЗИ призовават учебните заведения и детските градини в града за прецизиране на сутрешния филтър на децата, за да се намали възможността от разпространението на вируси и инфекции.

20% ръст на положителните проби за коклюш отчитат частните лаборатории за последните две седмици. В столицата има между 5 и 10 училища с регистрирани случаи на коклюш. Паралелките под карантина са десетки. Там взимат мерки учениците да спазват хигиена при общуването помежду си.

За изминалата седмица в една от столичните частни лаборатории са изследвани 176 проби. 110 от тях са отрицателни, но 66 – положителни.

Микробиолози казват, че дори да не сме болни, можем да дадем положителна проба за коклюш. „Това означава, че сте заразоносител. Минимум 14 дни този човек е заразен, ако не се лекува“, обяснява д-р Александра Калъчева.

Тъй като се причинява от бактерия, коклюшът се повлиява от лечение с антибиотик, но задължително трябва да бъде изписан от лекар и след обстоен преглед.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук