За предпазване на новородено от коклюш се препоръчва ваксиниране на жената в последните три месеца от бременността и на роднините, които ще имат ежедневен контакт с бебето през първите месеци. Това обясни пред БНР вирусологът от Българската академия на науките проф. Радостина Александрова във връзка с починалите от коклюш бебета в Кюстендил. 

"Според доста проучвания, последното – обзор от списание "Ваксини" от януари тази година, се казва, че в 50-55% от случаите инфектирането на тези много малки деца става от родителите, в около 20% от случаите - от братчетата и сестричетата и някъде в 6-8% от случаите - от бабите и дядовците.

Проф. Кантарджиев разкри защо има бум на коклюш в България, даде съвети за превенция

Имунитетът, който създава ваксината, която използваме, намалява, така че другото нещо, което се препоръчва, е реваксинация при хората, които вече са над 18 години, на всеки 10 години. Става дума за ваксината, която ни пази от коклюш, дифтерит, тетанус. Това е заболяване, което се предава при близък контакт, така че вкъщи наистина трудно бихме могли да се предпазим един друг", каза тя.

Заради нарастващото разпространение на коклюш в страната и смъртта на две бебета в Кюстендил, здравната комисия в парламента ще заседава извънредно в понеделник.

Поредна област гръмна с коклюш, ето коя

На заседанието ще бъдат изслушани министърът на здравеопазването, главният държавен здравен инспектор, изпълнителният директор на агенцията "Медицински надзор" и директорът на Националния център по заразни и паразитни болести.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук