Правителството няма да удължава извънредното положение, но ще бъде внесен законопроект за изменение на Закона за здравеопазването. Той ще позволява на здравния министър и на държавния здравен санитарен инспектор да установяват мерки за преодоляване на епидемиологичната обстановка.

Доктор Радосвет Горнев, оглавяващ Клиниката по обща хирургия в болница "Лозенец", призова хората да спазват изградената до този момент дисциплина. Той заяви пред Bulgaria ON AIR, че навременното прилагане на мерките е дало резултат. 

"Имам надежда, че ще се върнем към нормален живот, но това зависи от нашата дисциплина, защото ние като държава въведохме съвсем навреме ограничителните мерки, но те не бяха толкова драстични. Сега е много нужно да запазим тази дисциплина и да излезем час по-скоро с възможността да направим изводи за това как здравната система устоява на удара", допълни той пред Bulgaria ON AIR.

Повече от 400 са хоспитализираните в България. Само 10% от тях са в интензивни отделения.

"Рано е да се дават изводи за това как сме се справили като държава, здравна система и общество, защото не сме избягали от този огромен проблем, който ни се стовари. Ще дойде време за изводи и те трябва да бъдат много сериозни", посочи докторът.

Според д-р Радосвет Горнев голямото предизвикателство пред медицината е това, че този вирус действа по различен начин в различни части на света.