Най-големият проблем на здравеопазването у нас са диспропорциите - не може едно нещо да се свръх финансира, а друго, което не е по-малко важно да не се. Това заяви пред БНТ проф. Тодор Кантарджиев - директор на Националния център по заразни и паразитни болести.
 

„Образно казано, който най-много вряка, му се дава най-много. Затова например някои места разполагат с най-модерните болници и апаратура в страната, докато в други населени места болниците са на ръба на оцеляването'“, каза проф. Кантарджиев.
 
Според него с решаването и справянето с натрупаните диспропорции трябва да започнат промените в здравеопазването. Не бива да се допускат диспропорции и при специалностите. „Цялата система на ХЕИ остана без лекари“, даде пример той.
 
По отношение на кърлежите след обилните валежи в последните дни, той даде три основни съветва, които да спазваме, ако искаме да се предпазим.
 
„Не ходете там, където има треви и където може да има кърлежи, не пускайте децата си. Второ - винаги се оглеждайте за кърлежи, защото кърлежа, ако е малко стоял - няколко часа на тялото, не може да предаде инфекция. И третото - дали сме една инструкция, РЗИ е разпространило из цялата страна, на сайта на всяко РЗИ, на сайта човек може да прочете какво се прави при кърлеж“, посочи той.
 
Той обясни, че са представили на здравното министерство карта на България на кърлежите, които миналата година са изследвали за лаймска болест. „Почти всички окръжни градове, над 20% от кърлежите са заразени с лаймска болест. Заради мишките, плъховете и донякъде бездомните кучета“, допълни проф. Кантарджиев.
 
„Пръскането срещу кърлежи е добре, но не трябва след това да е валяло, трябва да има поредица от сухи дни“, обясни той.
 
За да избегнем летните вируси, проф. Кантарджиев предупреди, че храната, която е от животински произход трябва да е добре термично обработена.
 
„Добре изпечена, добре сварена, не се ядат кюфтета-аланглета, добре опържена. И нещо важно - всяка животинска храна, стояла повече от четири часа на стайна температура, не в хладилник, е вече риск за здравето“, посочи той.
 
Проф. Тодор Кантарджиев предупреди, че в съседни на България държави има доста случаи на морбили - в Източна Сърбия, в Северна Гърция и в Румъния. На този фон България „се държи добре“, подчерта той.