Все по-често започна да се говори за пластмасата като враг номер едно за планетата и здравето ни. Непрекъснато слушаме как микрочастици пластмаса попадат в организма ни чрез шишетата или храните.

Изхвърлянето й природата, пък води до екологични катастрофи. Всичко това е така, но как да се пренастроим? Свикнахме да използваме всякакви пластмасови изделия в живота си, голяма част от тях в домакинството.

Пластмасовите кутии за многократна употреба са удобен и широко разпространен начин за съхранение на хранителни продукти. Те ни позволяват да организираме хладилника и да запазим остатъците от вечерята или приготвената салата за офиса.

Въпреки това, съществуват сериозни опасения относно безопасността на пластмасата и потенциалните рискове за здравето и околната среда.

Едно от основните притеснения относно пластмасовите изделия е възможността за отделяне на микрочастици и химикали в храната и напитките. Изследвания показват, че пластмасовите бутилки за вода и контейнери могат да отделят микрочастици в течността, особено когато са изложени на високи температури или UV лъчение .

Според проучване, публикувано в списание "Environmental Science and Technology", повече от 90% от пробите от бутилирана вода съдържат микропластика.

Тези микрочастици могат да навлязат в организма ни при консумация на замърсена вода или храна, и имат потенциал да предизвикат различни здравословни проблеми, включително възпаления и нарушения в хормоналния баланс .

Здравословни рискове от пластмасовите контейнери

Пластмасовите кутии за многократна употреба, особено тези, съдържащи химикали като бисфенол А (BPA) и фталати, също представляват опасност за здравето. Изследвания сочат, че BPA може да наруши ендокринната система, като увеличава риска от развитие на различни заболявания, включително диабет и затлъстяване .

Фталатите, от друга страна, могат да повлияят на репродуктивното здраве и да предизвикат алергии .

Някои пластмаси, особено по-стари и по-нискокачествени, могат да отделят вредни вещества, когато се нагряват или при дълготрайно съхранение на храна. Ето защо е важно да се внимава какви пластмасови контейнери използваме за съхранение на храна и как ги поддържаме.

Използването на пластмаса има сериозни екологични последствия. Пластмасовите отпадъци представляват един от основните проблеми на съвременния свят, като много от тях попадат в океаните и замърсяват екосистемите.

Според Световния икономически форум, до 2025 година в океаните ще има повече пластмаса, отколкото риба, ако не се вземат мерки за намаляване на производството и употребата на пластмаса .

Няколко съвета, които всеки избира дали да следва:

Избирайте безопасни контейнери: Изберете кутии за многократна употреба, които са специално проектирани да бъдат безопасни за съхранение на храна и не съдържат BPA и фталати. Четете етикетите и изберете сертификати за безопасност.

Избягвайте нагряване на пластмаса: Не нагрявайте храна в пластмасови контейнери в микровълновата фурна, тъй като високата температура може да доведе до отделяне на вредни вещества.

Разглеждайте алтернативи: Помислете за използване на стъклени или метални контейнери, които са по-безопасни и екологични. Те не отделят химикали и са по-дълготрайни.

Поддържайте чистота: Редовно почиствайте и проверявайте пластмасовите контейнери за повреди или износване, които могат да увеличат риска от отделяне на микрочастици.