Случаите на заразени с коронавирус у нас са 163, от които трима са починали и официално трима са оздравели. Това заяви шефът на Кризисния щаб за борба за коронавирус в България ген. Венцислав Мутафчийски по време на редовния брифинг във ВМА. 

Новите случаи в София са 18, а в Бургас има още двама. В Пазарджишка област има един пациент. 

Средната възраст на починалите е 74 години. 

Припомняме, че на сутринта заразените с COVID-19 у  нас бяха 142.

"Само вчера в Италия са загинали над 600 човека за един ден. Само вчера. Искам да уточня, че болестта не поразява само възрастни хора, но при тях смъртността е много по-голяма", допълни ген. Мутафчийски. 

"Великобритания, която беше привърженик на по-леки мерки, вече имат крути мерки за възрастните хора и посещенията на магазини. Ако не се спазват рестрикциите, това ще бъде следващата стъпка", каза още той. 

"В гайтлайните, които дават СЗО и китайските колеги препочъчват да се дава лекарство с антибиотик. Принципът на лечение е като при другите пневмонии", обясни ген. Мутафичйски. 

"Току що получихме дарение от г-н Домусчиев 100 опаковки с по 100 таблетки вътре оригинален препарат. Току що беше доставен", заяви той пред медиите. 

Д-р Кантарджиев обясни, че Националният център изкъсо проследява разпространението и ще разбере от къде е дошла заразата у нас. 

"За сега нямаме категорични епидемологични данни, че вносът е от Австрия. Всеки китайците, които се върната след китайската нова година, доброволно и дисциплинирано се самоизолираха. Инфекцията беше разпространена от хора, които лекомислено отидоха на екскурзия на запад и се върнаха болни", обясни той. 

"Има млади хора в тежко състояние. Включително наш колега, който е 25-годишен и няма предходни заболявания. Нито една възрастна група не е пощадена, но по статистика умират възрастните. Това си е сериозно усложнение и не бива лекомислено да се гледа на него" , каза още той.


 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!