Скандалната снимка на панаира в Сливен по Димитровден, която разбуни духовете в социалните мрежи, е отпреди 2 години, съобщи “Сливен прес”, като се позова на автора на кадъра. Местната медиа обаче не оповестява самоличността му.

Както БЛИЦ писа снимката бе публикувана във Фейсбук с текст “Май ще има ръст на заразените с COVID-19”, придружен с емотикони с усмивки. За минути постът бе споделен от хиляди възмутени потребители, тъй като градът под Сините камъни е в червената зона на Covid-19. Сред тях бяха и изявени обществено личности.

Авторът обяснява, че това е било опит да се пошегува и да провокира. След като нещата ескалираха, спрял коментарите и после я изтрил, за да не си навлече излишни проблеми. Писал и до телевизията, която излъчи новината, придружена с остри думи на един от водещите, за да им съобщи, че снимката е стара. Отговор оттам засега не е получил.

Областният управител на Сливен Чавдар Божурски потвърди, че снимката е била изтрита тази сутрин от автора й.

"Специалистите обясниха, че няма метаданни, които да дадат представа кога точно е направена тя: дали сега на Димитровден, или преди година. Отговор на този въпрос ни даде самият автор чрез една от сливенските медии. Той съобщава, че е направил снимката преди две години", заяви Божурски.

Той допълни, че няма еднозначен отговор дали е трябвало да бъде забранен развлекателния парк, който всяка година приема посетители за Димитровден.

Провеждането на това мероприятие не попада в ограничителния режим на противоепидемичните мерки, които разпоредих с моя заповед от края на миналата седмица, обясни областният управител.

"Празникът бе едно от всички събития от началото на епидемията. За някои са налагани ограничения, за други - не. Труден въпрос. Пак повтарям, когато се спазват мерките, си помагаме и няма пречка. Стига да сме загрижени за здравето си - своето, на децата си, на близките си. Контролът безспорно е много важен и необходим, но не е панацея", допълни областният управител.

Чавдар Божурски бе категоричен, че може да направи разлика между отговорността да спазваш мерките и отговорността да вземаш решения.

"Това трябва да е ясно. Всички носим отговорност за мерките, всички. Защото каквито и заповеди да издаваме за противоепидемични мерки, какъвто и контрол да се извършва, ако няма разбиране за личната отговорност към собственото здраве и здравето на околните, трудно можем да променим броя на заболелите“, коментира областният управител на Сливен.