Бум на пневмонии в районите с грипна епидемия повалят десетки хора на ден и пълнят областните клиники и болници. Такава е ситуацията и в УМБАЛ-Бургас, където от няколко дни болните се настаняват във всички възможни отделения, където са останали някакви свободни легла, съобщава Десант.
Причината за високата заболевоемост е липса на навременно лечение на грип, който се усложнява и прераства в ларингит и пневмония, коментираха специалисти по белодробни болести.

Пневмонията е сериозен възпалителен процес на паренхима на белите дробове, който поразява алвеолите и пространството между тях. Когато възпалението обхване целия лоб, се нарича лобарна, на част от него - лобуларна, а когато са засегнати бронхите и алвеолите – бронхопневмония.

Заболяването обикновено е усложнение от инфекции на горните дихателни пътища - простуда, грип, усложнение след остър или хроничен бронхит, бронхиектазии, варицела, морбили, коклюш (магарешка кашлица).

Специалистите съветват при първи признаци на грип болните да се обърнат към лекар и в никакъв случай да не прибягват към самолечение.