Ваксините срещу коронавируса намаляват приема в болница с около 84%. Това показват данните от първото в света проучване в реални условия за приема в болница след поставяне на ваксина.

Публикуваните от Великобритания данни рано тази сутрин са първите, които изчисляват процента на хоспитализираните от началото на имунизационната кампания срещу коронавируса.

Данните са от Шотландия. Анализиран е здравният статус на 5,4 милиона души между 8 декември и 15 февруари. От тях повече от 1,1 милиона са получили една доза от ваксината на Pfizer/BioNTech или на Oxford/AstraZeneca.

Учените са установили, че тези, които са получили от ваксината е значително по-малка вероятността да бъдат приети в болница в сравнение с тези, които не са се имунизирали.

Като цяло е отчетен 84% спад на приетите в болница с коронавирус четири седмици след поставянето на ваксина.

Великобритания реши да постави първата доза от ваксини на колкото се може повече хора, забавяйки втората доза. В момента относително малко хора са получили и двете дози на Острова.

Но новите данни разкриват, че една доза от ваксината на Pfizer/BioNTech намалява приема в болница с 85% четири седмици след поставянето на първата доза, а ваксината на AstraZeneca намалява хоспитализациите с 94%.

Учените също са измерили ефекта на ваксината всяка седмица след поставянето на първата доза. Те установили, че ваксината осигурява най-голяма ефективност на четвъртата седмица след поставянето й. Ефективността е най-силна при тези на възраст между 18 и 64 г.

При хората на възраст над 80 г. ваксината намалява хоспитализацията с 81% след четвъртата седмица.

Това е първото проучване на последиците от поставянето на ваксина и необходимостта от хоспитализация в една държава, отбелязват учените.