Хората, които ядат преработена и нездравословна храна, са по-склонни да получат промяна в своите хромозоми, свързани със стареенето, сочи изследване, оповестено на онлайн медицинска конференция, предаде АФП.

Камъните в жлъчката се получават при гладуване

Три или повече порции от т. нар. „Ултрапреработена храна“ на ден удвояват шансовете нишките на ДНК и протеините, наречени теломери, открити в края на хромозомите, да бъдат по-кратки в сравнение с тези на хората, които рядко консумират такива храни, съобщиха учени в Европейската и международна конференция по затлъстяването.

Късите теломери са маркер за биологичното стареене на клетъчно ниво и изследването предполага, че диетата е фактор, който кара клетките да стареят по-бързо.

Въпреки че връзката е очевидна, причинно-следствената връзка между яденето на силно преработени храни и намалените теломери остава недоказана окончателно, предупредиха авторите.

Всяка човешка клетка има 23 двойки хромозоми, които съдържат нашия генетичен код.

Теломерите не носят генетична информация, но са жизненоважни за запазването на стабилността и целостта на хромозомите и служи като допълнение на ДНК, на която всички клетки в нашето тяло разчитат да функционират.

Периодичното гладуване води до диабет?

С напредването на възрастта теломерите ни се съкращават естествено, защото всеки път, когато клетката се раздели, част от теломерите се губи.
Това намаляване на дължината отдавна е признато за маркер на биологичната възраст.

По-ранни проучвания посочиха възможна връзка с подсладени със захар напитки, преработени меса и други храни, натоварени с наситени мазнини и захар, но констатациите бяха неубедителни.

Откриха кои продукти водят до безсъние

Свръхпреработените храни са изкуствено създадени вещества, включващи мазнини, захари, нишесте и протеини, както и изкуствени ароматизатори, оцветители, емулгатори, консерванти и други добавки, които увеличават срока на годност.