- Д-р Боцевски, десетки хиляди мъже са посетили кабинета ви. Какъв е най-честият повод мъжът да се обръща към специалист уролог?

- Безспорно това е доброкачественото увеличение на простатната жлеза, която пречи на нормалното уриниране. И това не е изненада за никого. ДПХ (доброкачествена хиперплазия на простатата) е присъща за огромен процент от мъжете в зряла възраст. Може да се каже, че всеки, който има късмета да достигне 60-65 години, започва да усеща симптоми, които са причинени от това състояние. Така че, когато мъжът живее достатъчно дълго - стига до вратата на уролога.

- Какви са причините за  появата и развитието на доброкачествената хиперплазия на простатата или по-познатата “увеличена простатна жлеза”?

- Според актуалните проучвания част от обстоятелствата, при които простатата увеличава размерите си, са известни, но точните причини за доброкачествена простатна хиперплазия не са ясно идентифицирани. Със сигурност възрастта на мъжа е от особено значение - след навършване на 50 има доказана тенденция жлезата да се увеличава. Счита се, че има и наследствено предразположение, тъй като се наблюдава по-висока честота в някои семейства. Известно е също така, че тестостеронът и неговият активен дериват, производно на дихидротестостерона, играят някаква роля в хиперплазирането на тъканта.

Какви са оперативните способи, които ползват в “Хил клиник”, за да излекуват ДПХ, четете в най-полезния сайт Zdrave.to