След 50 години яденето на зелени зеленчуци е много важно за здравето, казва диетоложката Моли Хембри. Списък с пет зеленчука, които са особено полезни на тази възраст, тя предостави в изданието Eat This, Not That, предава "Дарик".

Най-полезната подправка е куркумата

Специалистката препоръчва на по-възрастните хора да ядат спанак, богат на витамин А и каротеноиди, което помага при свързана с възрастта макулна дегенерация - прогресивно заболяване, което води до загуба на зрението. 

Къдравото зеле също е полезно, защото е с високо съдържание на калций и витамин D, което насърчава здравето на костите. Друг продукт в списъка на Хембри са броколите, които съдържат глюкозинозилат, помагащи на хората да предотвратят хроничното ставно заболяване остеоартрит.

Диета за дълголетие

Диетоложката отделно засегна мита за безполезността на римската маруля. „Римската маруля, подобно на другите салати, е богата на витамин А, калий и фибри“, казва тя.

Листовидното цвекло манголд също попадна в списъка на Хембри. То е важно да се включи в диета срещу невродегенеративни заболявания.