Чешката република стана втората държава от ЕС след Унгария, която поиска коронавирусни ваксини от Китай, се казва в изявление от кабинета на президента Милош Земан, предава европейската редакция на Politico, цитирана от "Фокус".

Не е ясно колко дози са поръчани от една от най-тежко засегнатите страни в Европейския съюз през втората част на пандемията.

„Премиерът на Чешката република [Андрей Бабиш] поиска от президента на републиката да се свърже с президента на Китайската народна република [Си Дзинпин], за да поиска доставката на китайската ваксина Sinopharm“, се казва в изявлението.

„Президентът на републиката уважи това искане и писа на президента на Китайската народна република. Според доклад на чешкото посолство в Пекин китайската страна е решила незабавно да изпълни това искане“, се казва в изявлението, публикувано в на уебсайта на канцеларията на чешкия президент.

Този ход последва решението на Прага да купи ваксини „Спутник V“ от Русия във връзка с провала на общата ваксинационна стратегия на Европейския съюз и тежката ситуация с коронавируса в страната.