Несъстоятелността на Европейската комисия да осигури нужното количество ваксини за европейските граждани се оказа твърде сериозна, поне според някои лидери на ЕС, които сега търсят алтернативни възможности за доставка в Китай, Русия и Израел, пише британското издание The Daily Express.

Австрия и Дания обявиха в понеделник, че ще сключат споразумение с израелското правителство за доставка и производство на ваксини. Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че е обсъдил стартирането на новата ваксина с двама европейски лидери, които ще се срещнат с него тази седмица.

Австрийският канцлер Себастиан Курц и датският премиер Мете Фредериксен се очаква да пристигнат в Израел тази седмица, за да се убедят сами в бързото стартиране на производството на ваксини в Израел. Нетаняху заяви, че лидерите ще обсъдят и идеята за създаване на „международна корпорация за ваксини“.

На свой ред австрийският канцлер Себастиан Курц заяви пред германското издание Bild, че Европейската агенция по лекарствата (EMA) „твърде бавно“ одобрява ваксините за медицинска употреба. Той заяви: „Вече не трябва да разчитаме само на ЕС за производството на ваксини от второ поколение“.

Словакия също се отказва от плана за действие на ЕС за ваксинация и се присъедини към Унгария в партньорството си с Владимир Путин, за да закупи неговата ваксина „Спутник V“.

Министърът на здравеопазването на източноевропейската държава заяви, че правителството е закупило два милиона дози от ваксината и е втората държава в ЕС, която се реши да купи ваксина, която все още не е одобрена от EMA. Словашкият премиер Игор Матович проведе пресконференция в понеделник на летището в Кошице, където пристигна първата пратка с ваксината.

Той каза, че руската ваксина ще позволи на страната да ускори програмата за ваксинация с 40%. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен понесе нов удар, когато полският президент Анджей Дуда обяви, че ще купува ваксини от Китай. Вчера Дуда проведе телефонен разговор с китайския президент Си Дзинпин. Полският лидер поздрави комунистическия президент за това как се е справил с пандемията и обеща да разшири двустранното сътрудничество между страните.

Разговорите ще продължат, но президентът Дуда приветства съобщението на китайския лидер за готовността на Пекин да направи ваксините К-19, произведени в Китай, обществено благо. Чехия - с най-високия седмичен процент на инфекция на глава от населението - също обмисля да използва руската ваксина.

По-рано от Прага заявиха, че страната ще очаква одобрение за употребата на ваксината от Агенцията по лекарствата на ЕС EMA, което все още не е поискано. Чешкият премиер Андрей Бабиш заяви в неделя, че страната не може да чака повече. И още един удар по ръководството на ЕС беше съобщението на унгарския премиер Виктор Орбан, че ще промени стратегията за ваксинация в страната, за да получи възможно най-много първични ваксинации в лицето на бързо разпространяващата се инфекция. По този начин обхватът на ваксинацията ще бъде разширен, което ще осигури поне известна защита на реципиентите.

След британския подход към ваксинациите главният лекар на Унгария Сесилия Мюлер заяви, че очаква скок в новите случаи на коронавирус през следващите седмици, така че Унгария ще се опита да разтегне пратките, като удължи периода между двете инжекции, като същевременно запази безопасността. Унгария е първата държава в Европейския съюз, която разреши и използва ваксини от Русия и Китай, което поражда загриженост сред западните им колеги, но допринася за бързата ваксинация на населението, тъй като доставките сега идват от пет производители.

Западните покупки също са се увеличили, а Унгария е увеличила поръчката си на ваксини от Pzer-Biotech до 10,87 милиона дози от по-ранната поръчка от 6,5 милиона. Страната също така е поръчала доставки на ваксини от Moderna и AstraZeneca и очаква да поръча единична доза от ваксината от Johnson & Johnson веднага щом стане налична в ЕС.

Новият подход към ваксинацията означава 12-седмична разлика между инжекциите на AstraZeneca и 35 дни между дозите на Pzer, както във Великобритания. Италианският премиер Марио Драги на срещата на върха на Съвета на ЕС миналата седмица също призова лидерите на ЕС да следват британския подход [към ваксинацията