В Тунис цената на чесъна рязко се повиши през последните няколко дни, след като потребители се втурнаха да го купуват, заради антимикробните му свойства, надявайки се, че той ще им осигури защита срещу новия коронавирус.

В Тунис първият случай на заразяване с новия коронавирус бе регистриран на 2 март и е свързан с мъж, върнал се по море от Италия.

На централния пазар в столицата Тунис и в редица големи супермаркети цената на чесъна достигна 20-25 динара (7-9 евро) за килограм, като се има предвид, че средната месечна заплата в страната е по-малко от 600 динара (200 евро).

Чесънът обикновено е използван за усилване на имунната система и потискане на ефекта от грипни заболявания, които имат сходни симптоми с тези от новия коронавирус.

Напоследък се увеличиха повече или по-малко сериозните публикации в интернет, които навеждат на мисълта, че чесънът може да осигури защита срещу новия коронавирус.

Иронична снимка показва ястие с чесън, под което е изписано "Антидот срещу новия коронавирус".

"Тази неоправдана треска стана причина цените на чесъна да скочат. Цената му в момента би трябвало да е 12-13 динара", отбеляза експертът Ясер бин Халифа от министерството на търговията на Тунис.