Учени от БАН вече разработват лекарство срещу COVID-19. В подкрепа на проучванията си те са получили и дарение в размер на 44 000 лева от Делян Пеевски.

С изследванията над молекула, която да унищожава вируса, но и да не е токсична за хората, са се заели вирусолозите от Департамента по вирусология към Института по микробиология на БАН, съобщава Dariknews.bg. По признание на учените дарението на Пеевски е дошло изненадващо за тях.


Новината идва няколко дни, след като стана ясно, че депутатът е дарил на БАН други 50 000 лева, за да подпомогне работата на академията в борбата с коронавируса.

"Изследователският ни екип въведе за първи път в изследванията вещества с анти-ентеровирусно действие и изпитването на комбинираните ефекти на селективни инхибитори на ентеровирусната репликация с различни механизми на действие", обясни ръководителят на департамента по вирусология към Института по микробиология в БАН доц. Иванка Николова.

"Вследствие на наскоро приключил проект, финансиран от Фонд научни изследвания, съвместно с Института по органична химия към БАН, ние получихме не само нови аналози на съединение с доказана анти-ентеровирусна активност с изключително висока in vitro и in vivo активност, но и разкрихме механизма на действие на това съединение", обяснява вирусологът.

"Оказва се, че това съединение модифицира ковалентно един клетъчен ензим, който има отношение към ентеровирусната репликация. В резултат, този ензим променя конфигурацията на активните си центрове и не може да изпълнява функциите си във вирусния цикъл", обяснява тя. По думите на вирусолога този ензим е критично важен за размножаването на вирусите, които имат едноверижен (+) РНК-ов геном, каквито са и коронавирусите.

"Ще проведем in vitro  скрининг на над 60 новосинтезирани производни на това съединение срещу човешки коронавирус 229Е, който ще ни служи като моделен вирус. Целта на това проучване е да се открие съединение с висока анти-коронавирусна активност и същевременно да има ниска цитотоксичност", обясни ръководителят на департамента.