"Морбили е изключително сериозно заболяване, което обаче може да бъде предотвратено почти напълно с ваксина. Неслучайно ваксината срещу морбили (обикновено тройната ваксина срещу морбили, паротит и рубеола) е включена в задължителния имунизационен календар не само на България.

С близо 2000 нови случая в 29 от 41 окръга, на 6 декември 2023 г. здравните власти в Румъния обявиха епидемия от морбили в страната", това казва проф. д-р Радостина Александрова от Института по експериментална морфология, патология и антропология с музей при Българската академия на науките.

"Морбили е силно заразно вирусно заболяване, което може да доведе до сериозни усложнения като пневмония, увреждане на зрението, тежка диария и свързаната с това дехидратация, поражения на слуха или енцефалит (възпаление на мозъка).

Бебетата и много малките деца са изложени на най-голям риск от инфекция с усложнения. Повечето смъртни случаи са сред деца под петгодишна възраст. Години след инфекцията (8-10 и повече) може да се развие т.нар. субакутен склерозиращ паненцефалит - изключително рядко, но абсолютно смъртоносно заболяване", обясни вирусологът, цитирана от БТА.

"И това далеч не е всичко. През последните години беше установено, че вирусът атакува и клетки на имунната система, и "изтрива" имунната памет. Причинената имунна амнезия продължава месеци и дори години (от 3 до 5) след заразяването. Това прави преболедувалите морбили уязвими към други потенциално смъртоносни заболявания, като грип или тежка диария", каза още проф. Александрова.

По думите й, няма специфична антивирусна терапия за лечение на тази инфекция, но заболяването може да бъде предотвратено чрез ваксинация.

"Ваксина срещу морбили е разработена през 1963 г., от края на 60-те години са налични и ваксини срещу паротит (заушка, 1967 г.) и рубеола (1969 г.). Тези три ваксини са комбинирани във ваксината MMR през 1971 г. У нас ваксина срещу морбили се прилага от 1969 г., първоначално самостоятелно и в една доза, а впоследствие схемата е оптимизирана", обясни проф. Радостина Александрова.

Световната здравна организация (СЗО) и УНИЦЕФ предупредиха, че нивото на ваксинационното покритие в световен мащаб намалява и през 2018 г. 86 на сто от децата са получили първа доза ваксина срещу морбили, а по-малко от 70 на сто са получили втората препоръчителна доза.

Къде сме ние?

В периода 2009-2011 г. в България се разви една от най-мащабните епидемии от морбили в европейския регион на СЗО - с 24 365 заболели и 24 смъртни случая, припомни проф. Радостина Александрова. 

Тя каза, че по данни на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) в България имунизационният обхват срещу морбили през 2020, 2021 и 2022 г. е съответно 88,3%, 88,7% и 91,2% за първата доза, и 84,5%, 85,8% и 87,2% за втората.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук