Грипът не се е променил. Основните месеци на грипния сезон са януари и февруари. Няма как сами вкъщи да разграничим дали сме заразени с грипен вирус или коронавирус. Има десетки респираторни вируси и клиничната картина доста трудно може да се разграничи. Това може да стане с тестове. Това каза за Bulgaria ON AIR вирусолгът от БАН проф. Радостина Александрова.

Все още няма достатъчна информация за протичането на едновременно инфектиране с грип и коронавирус. Трима от четирима заразени и с двата вируса по-бързо и по-сериозно развиват дихателни проблеми, сочи китайско проучване. Двата вируса биха могли и да си помагат.

Всеки вирус се стреми да надхитри гостоприемника. Беше изказана хипотеза, че грипният вирус е спомогнал за разпространението на коронавируса. Експериментите показаха, че в тези случаи може да има по-сериозно заболяване. Те обаче не се засичат в една и съща зона".  Беше доказано, че един и същи човек може да бъде инфектиран с два различни варианта на коронавируса, макар и много рядко това да се случва“, допълни още проф. Александрова.

"Ако успеем да изследваме добре и достатъчно голям брой такива хора, това ще отвори вратата към нови профилактични и терапевтични подходи за борба с коронавируса. Преди пандемията доста подценявахме вирусите. От грип всяка година боледуват 20% от световното население, а броят на жертвите може да достигне 650 хил. Няма два еднакви сезона.

Ваксините срещу грип и Ковид-19 може да се поставят дори в един и същи ден. Има данни, че Омикрон протича по-леко. Доколко е по-лек наистина, трябва да видим какво става при среща на Омикрон с хора, които не са ваксинирани или не са боледували от Ковид-19. Децата са най-слабо защитени и най-слабо ваксинирани", каза проф. Александрова.