Искам да кажа няколко думи на всички българи. Може да изглеждаме непоследователни и странни в очите на хората, които отново са разделени. Разделени са от посланията на псевдоексперти, които разпространяват твърдения, които са далеч от науката, но докосват страховете и надеждата. Науката казва да не се страхуваме и да следваме закономерностите. Това каза здравният министър проф. Костадин Ангелов по време на брифинга с НОЩ. 

"Казва се, че няма правилна схема и рецепта, която да дава животоспасяващо лекарство на нито един народ по света. Ако ние сме последователни, вирусът не е последователен и ни изненадва", продължи той. 

"Заговори се и за френски щам, който не се хваща с PCR тест. В хода на целия информационен поток вземането на правилно решение е много трудно. Много е рано за оценки и и да кажем дали не сме сгрешили, или винаги сме били прави. Винаги сме слушали какво ни казва медицината и сме го пречупвали през хипократовата клетва", заключи речта си здравният министър.  

Той изтъкна, че в страната има много деца, които са болни и имат пневномични изменения в белите дробове, но към момента няма затруднение за лечението им. 

"По отношение на изборите, тази отправна точка ми е много странна и всички се опитват да пречупят пандемията през изборите. Изборите идват и си отиват, политиците също, но народът остава", каза проф. Ангелов. 

Здравният министър обяви, че изборите са обезпечени и ще протекат безопасно в хода на пандемията. 

"АстраЗенека" не причинява нищо. До момента няма доказателства, които да потвърждават това твърдение, съдържащо се във вашия въпрос. Изчакваме ЕМА, имаме експертиза от Пловдив, с чиито резултати ще ви запознаем до колкото е позволено, така че да разберете каква е истината. Ако истината е такава, каквато твърдят всички учени, ваксинирането ще продължи", допълни Ангелов. 

"По отношение на руската и китайската ваксина - за да бъде доставена една ваксина в нашата страна, ясно е записано в директива от 2004 година и е гласуван от НС, че всеки медицински препарат, който е биологичен и касае лечението на ново заболяване, за да бъде доставено и пуснато в употреба в нашата страна, задължително трябва да мине през Европейската агенция по лекарствата - ЕМА.

Това гарантира безопасност и ефикасност. След произнасяне на ЕМА, България няма колебания за поръчване на ваксината на централно ниво. Видяхте какво стана - Чехия и Словакия спряха да правят тази ваксина. Ние сме отговорни хора, които спазват законите и не можем да рискуваме безопасност на българските граждани, защото ще се хванем като удавници за някаква сламка", категоричен бе той. 

Той обяви, че масовата ваксинация ще продължи след произнасяне на ЕМА днес. 

"Ако ваксинацията е преустановена, ще имаме решение на европейско ниво или национално ниво, така че няма да имаме проблем и нека хората бъдат спокойни. Обръщам се към хората, които са ваксинирани с "АстраЗенека". Имам близки ваксинирани с тази ваксина и няма страх за здравето им. Ако бъде спряна ваксинацията с AstraZeneca, за имунизираните с първа игла с този препарат ще бъде взето европейско решение какво да се прави.

Ангелов увери, че AstraZeneca не причинява нищо. "Няма доказателства за това. Очакваме какво ще каже ЕМА. Съдебно-медицинската експертиза от Пловдив за починалата след ваксинация жена се очаква също тези дни", заяви министъра и допълни, че българите ще бъдат информирани с истината.

Още 180 хил. дози до края на месеца се очакват от ваксината на AstraZeneca. Ако фирмите-производители си изпълняваха задълженията, нямаше да ги има тези проблеми с масовата ваксинация у нас, увери министър Ангелов.

Дали това е последна вълна на коронавируса, може би най-правилното е да кажа, че не знам. Експерти, които са част от политиката, твърдят разни неща, но аз нося отговорност към всички", обясни още проф. Ангелов.

"Няма да си позволя да бъда човек, който предсказва бъдещето. Когато дойде моментът за този момент, ще вземем ясни решения. Преди мерките даваха резултат след две седмици. В момента е по-различно от преди. Пациентите влизат в лечебно заведение и излизат по-бързо. За 10 дни можем да имаме резултат. Нека не плашим и стресираме хората", допълни здравният министър.