"Днес пристигнаха 62 010 дози от ваксината на Pfizer. До края на месеца всеки понеделник ще идват по толкова. Следващият месец се очакват 1 млн. дози, а след това и още 1,5 милиона".

Това заяви на брифинг пред Столичната регионална здравна инспекция министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

"Има няколко проблема, които са сериозни и са логистични. Първият е опашките, които има в столичната РЗИ, д-р Брънзалов и д-р Пенчев ще изработят алгоритъм за подобряване на тази логистика, за да няма такива дълги опашки за ваксини. До края на деня ще има яснота за общопрактикуващите лекари", коментира той. 

Припомняме, че днес в България пристигнаха 62 010 дози от ваксината срещу COVID-19 на Pfizer/BioNTech. Следващата доставка на ваксини срещу COVID-19 се очаква утре, 13 април, от производителя Oxford University/AstraZeneca – 19 200 дози.

"Вторият проблем е с отдалечените места в страната. Неприятно за мен като информация е фактът, че хора се викат с SMS-и да посетят ваксинационен център и този ваксинационен център не работи. Причините са, че ваксините, които има като налични са на "Астра Зенека". Недостатъчно количество са ваксините на Pfizer", поясни той.

"Реален избор на ваксини очакваме да има в началото на месец май. Истината е, че интересът към ваксината на "Астра Зенека" спадна до символични проценти. Единици са тези, които искат да си я поставят. От медицинска гледна точка тя е изпитана и ефикасна. Причините заради отлива към нея сте свидетели на какво се дължат. 

Ако няма никакъв интерес те ще бъдат изтеглени. До момента не сме унищожили и изхвърлили нито една ваксина", обясни здравният министър. 

"Какво трябва да направим с хората, които имат първа игла и какво със хората, които желаят да си поставят втора доза", подчерта проф. Костадин Ангелов.

"Не приемам обвинения и от колеги, и от представители на политически партии, че не е създадена логистика. Въпрос на желание е тя да бъде организирана, особено за малките на населени места", категоричен бе здравният министър.