Какво се случва с пандемията от коронавирус и дали трябва да сме разтревожени за новите случаи на COVID-19 това лято, а и предстоящата есен след това - отговори на тези въпроси даде тази сутрин в ефира на bTV проф. Радка Аргирова.

"Миналата година по това време беше по-спокойно. Този вариант, който сега протича сега, е значително по-лек, но все пак заразява. В момента върлуват вариантите ВА4 и ВА5. Всички мерки, които предприемаме, гледаме да бъдат против заболяване. В този смисъл са и ваксините.

Ако организмът е ваксиниран, е защитен до някаква степен. Вирусът има над 50 мутации и успява да зарази, за да продължи разпространението си. Но е много по-слаба неговата инфекциозност, отколкото предишните варианти", заяви инфекционистът.

"Призовавам хората, които още не са се ваксинирали, или пък не са си направили втората бустерна доза, да предприемат такова действие. Ваксини има. Има и информация за графиците на сайта на здравното министерство.

Колкото до симптомите на този вариант сега - много по-рядко настъпва загуба на мирис и на вкус. Изключително грипоподобна е симптоматиката. Може да има втрисане, силна уморяемост, кашляне понякога. Температурата не е толкова висока, единични случаи са.

Като продължителност - влачи се малко по-дълго, могат да отидат и две седмици. След това препоръчвам разходки и леки физически упражнения, за да възстанови здравето си постепенно до изходното ниво.

Мен повече ме тревожи скритата заболеваемост. Хората някак си не могат още да свикнат с това, че щом имат неразположение, би трябвало да се консултират с лекар, да не се самолекуват у дома. Така се разширява много спектъра", добави още проф. Аргирова.

Според нея през септември и октомври ще има нов вариант на вируса, което било нормално, от гледна точка на еволюционната теория. "Очаквам вълната да е лека, ако има по-голямо ваксинално покритие. Това е", поясни проф. Аргирова.

Тя направи коментари и за маймунската вариола и регистрираните вече три случая:

"Това е много малък брой и не е проблем за нашата здравна система. Доколкото ми е известно, случаите протичат леко и изобщо световната статистика дава хиляди случаи, но смъртните е само един единствен. Говорим за страните извън Африка.

До епидемия не мисля, че ще се стигне, като гледам хода на събитията у нас".