Хората се отпуснаха през лятото и втората вълна на COVID-19 ни хвана неподготвени. Това смята директорът на УМБАЛ "Пирогов“ проф. Асен Балтов.

"Подценихме скритата заболеваемост и разпространение, която е в училище и в детските градини. След като ни заля вълната и буквално запълни болниците в рамките на 10 дена, видяхме, че тя е много по-тежка, с много по-яростен вирус", каза той.

По думите му втората вълна на COVID-19 дори буквално ни е отнесла.

Пред Bulgaria on air той заяви категоричната си вяра, че благодарение на ваксините ситуацията ще стане по-лека. Самият Балтов бе сред първите, които се ваксинира. Той напомни, че втората доза от продукта на Пфайзер и Бионтех трябва да се постави 21 дни след първата.

"С личния си опит ще покажем, че ваксинирането е необходимо. Всички знаем какво представляват ваксините, как е изчезнала едрата шарка“, добави професорът.

Балтов прогнозира и нови правила за движение, които ще изискват поставянето на ваксината. 

"Може би след 6 месеца ще има други правила за глобализацията и пътуването в чужбина. Възможно е да има ваксинационни паспорти и QR- кодове, които да ни позволяват да пътуваме. Ако например Гърция вкара задължително да имаш ваксинация, иначе не можеш да посетиш страната? Дали тогава процентът на недоволните ще остане същият?“, запита Балтов. 

Професорът е категоричен, че лекарите са героите на 2020 г. Той отбеляза, че те са се справили с тежката задача, но у тях има сериозна натрупана умора.


По повод разногласията между специалистите за коронавируса, проф. Балтов отбеляза:

"Смеем се с колегите, че в следващия парламент ще имаме между 40 – 50 лекари, които ще бъдат депутати. Защото всеки сега ще се опита да привлече към себе си медици, за да станат народни представители. Смятам, че ще има сериозни реформи в здравеопазването".

Той самият обаче не се вижда на този етап в политиката.

"Предложение за бъдещ здравен министър не мога да коментирам сега, още повече, че сегашният министър на здравеопазването е сериозен човек, който много добре си върши работата. Експертното мнение няма нищо общо с политиката. Мисля, че ще има реформи. Структуроопределящите болници трябва да станат нещо като колони на здравеопазването, които да носят най-голямата тежест“, каза още Балтов.