"Все още не е официално потвърдено, че в България вече го има новият щам на коронавируса", това заяви проф. Асен Балтов, директор на "Пирогов".

Проф. Балтов алармира: Британският мутант вече е у нас, но не можем да го...

"Казваме тези неща, не за да плашим хората. Това, което се случва в Европа според мен е трета вълна.

Това е в Нидерландия, Франция, Великобритания, Испания.

Не са малко нарастващите случаи, това, че сме оазис в момента, не трябва да ни притъпява вниманието, трябва да сме сериозно подготвени, добави Балтов в телевизионно интервю. 

Трета по-мощна и унищожителна К-19 вълна иде към България! Спасението е само едно

"Говорим за една много по-заразна модификация на вируса. Този щам е много по-агресивен, навлизайки ще измести по-слабия щам и повече хора ще бъде заразени", уточни професорът.

"В "Пирогов" сме готови - тези 450 легла, които бяха разкрити, са готови отново да бъдат включени за пациенти с коронавирус. Около 25% са болните в лечебното заведение, които са с коронавирус. В момента се грижим за 18 пациенти в интензивно отделение и 100 със средно-тежка форма на COVID-19. Осем души от апаратно дишане успяхме да ги върнем към нормален начин на живо", каза още Балтов. 

"Ако искат, да отварят заведенията, да ги отварят, никой не може да ги спре. Това си е тяхно право. Но нека да мислят разумно, за близките си, за да не стане като една поговорка, според която власите се удавили в края на Дунава.

Сега има намаляване на броя на заболеваемостта, вземат се мерки срещу коронавируса, за да може един ден да се превърнем в приятен оазис, в който всички да живеем добре", така проф. Балтов коментира намерението на собствениците на заведенията да ги отворят протестно на 1 февруари.

"Аз изкарах коронавируса преди шест месеца, но си поставих и втора ваксина. Ако изкаралите COVID-19, искат да видят дали трябва да си поставят ваксина, да изчакат три месеца и да си направят тест за коронавирус, за да разберат какъв е титърът на антителата им. Ако той е на високо ниво, няма нужда от ваксина, ако е на ниско ниво, трябва да се ваксинират", каза още проф. Асен Балтов.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!