Андрей Чорбанов е български имунолог, професор и ръководител на Департамента по имунология в Института по микробиология „Стефан Ангелов“ при БАН, депутат в 45-ото и 46-ото Народно събрание, избран от листата на партия "Има такъв народ".

Натрупа популярност сред обществото най-вече с публичната си позиция срещу мерките, въведени със старта на пандемията. Ето какво казва експертът в интервю за Марица:


-Прогнозата ви кога и как ще приключи пандемията от коронавирус? 
- Този вирус не се оказа толкова вирулентен като обикновен грип, който би заразил 90 процента от хората в една стая, ако попадне там. Така че развитието на пандемията ще зависи от мерките.

Още преди година 55 000 учени от цял свят подписаха декларация. Говоря за вирусолози, имунолози, биохимици, сред които няколко носители на Нобелова награда. Те обясниха на правителствата, че трябва да скрият всички рискови групи в началото. Да оставят младите и здравите хора да контактуват, за да придобият имунитет и да пазят останалите. Тогава нямаше болни деца и болни млади хора.

Правителствата нямаха ресурс да го направят и избраха затваряне, полицейски час, дебнене да не се събират хора. Така се дава възможност на вируса да пeрсистира дълго време сред населението, да попадне на имунодефицитни организми, където стават големите мутации. Доказано! Затова основно правило е да не се ваксинира населението по време на пандемия.

 -  Проф. Чорбанов, има ли шанс за компромис от страна на ИТН за съставяне на правителство?
- Не, няколко пъти декларирахме една и съща позиция. Няма причини да я променяме.

- Всички социолози казват, че това решение на "Има такъв народ" сваля много или малко резултата ви на новите избори?
- Ние трябва да бъдем почтени към нашите избиратели. Лавирането на всяка цена не показва лоялност към хората, които са ни изпратили тук с ясната цел да не подкрепяме партии на статуквото.

 - Всъщност кой ви покани в листите?
- Аз съм основател и двата пъти на партията "Има такъв народ", преди беше с другото име. Не е случайно присъствието ми. Определено вярвам в идеите, в ръководството, защото са последователни. А това е по-важното за мен. Нашият лидер прави едни и същи неща съвсем последователно години наред. Аз имам много добри отношения със Слави, с ръководството, зная, че може да разчитаме един на друг.

- За последователност обаче не говори изборът ви на премиер - от един много опитен администратор в държавата като Николай Василев до тотално непознато име в лицето на Пламен Николов?
- И в двата случая говорим за експертност. В обществото има люшкане - точно като махалото на Фуко. Едни искат познати експерти, другите тотално нови лица.

Аз гарантирам, че нашата група е съставена от изключителни професионалисти, експерти в своята област. Нещо, което не може да бъде заобиколено. Мантрата, че сме някакви чалгаджии, лансирана от определени медии, е смешна. Ние сме категорично групата с най-висок образователен ценз - професори, доценти, доктори на науките, успели хора, няма какво да го крием, с доста добри доходи.

Всеки е доказан извън парламента, което е много важно. Идеята за професионалния политик не предполага добри качества в България. Тя е подходяща за развитите западни демокрации, където хората са обучавани цял живот. При нас това звучи проблемно. Човек трябва да има експертно мнение в залата.

- Каква музика всъщност слушате?
- Учил съм пиано много години. Меломан съм определено, харесвам разнообразни стилове. Започвам с прогресив рок, където имам най-малко 300 дискове - „Пинк Флойд“, „Мерилиън“, „Йес“, „Джетро тул“... етнорок от цял свят, етномузика въобще. Джаз, класическа музика също има в колекцията ми. Пея по караоке.

- Да преминем към темата COVID-19. Какво се случва всъщност?
- Не знаем какво ще бъде, защото няма как. България имаше може би най-либералния режим, като изключим страните, които въобще не приеха мерките като ефикасни.

От една страна, това даде възможност на страшно много хора да се срещнат с вируса, запазвайки нормален начин на живот. Други страни затвориха тотално хората си и точно някои от тези с най-тежки локдауни сега показват шокиращо високи нива на заразяване.

ОК, при строги мерки хората не контактуват с вируса. Но това е предпоставка за масовото им заразяване при появата на по-вирулентен вариант на вируса. Както и става. Надявам се при нас това да бъде ограничено по споменатата вече причина. Но не правя научна прогноза, а изразявам надежда. Оттук започват спекулациите обаче!

- Какви?
- Нашата група никога не е поставила под съмнение присъствието на вируса, а адекватността на мерките, които прилагаме. Усилията на държавата трябва да бъдат насочени в здравните грижи, разбирайте подготовка на болници, на специалисти, тъй като инфекционисти липсват. Трябва да се стимулират младите лекари, без да плащат огромни такси и обучения, да могат да получат втора  специалност.

Другото е отделяне на секторите за ковид така, че да не се спира работата на другите. Смятам, че допълнителната смъртност по време на пандемията не е свързана само с вируса.

По-голяма тежест носи липсата на адекватни здравни грижи. Или хората са безкрайно уплашени и не смеят да потърсят помощ в болница, защото там има и ковид отделения. Или просто отделението им е затворено, защото в София има избор, но в доста малки градове не е така.

- Сега за какви мерки сте?
- Трябваше да се направи скрийнинг на населението, но не за антитела, а за клетъчен имунитет. Това е адекватното! Ето пример с моя зелен пас за пътуване.

Той е в резултат на преболедуване и трае 6 месеца. Изтича на 15 септември, което значи, че на 16 септември аз изведнъж губя целия си имунитет! Пълен нонсенс! А ваксинираните - дори не разглеждам ефективността на ваксините, са едва ли не безсмъртни.

Техният продължава вечно. Това противоречи на всички нови научни изследвания, които твърдят, че прекаралите заболяването имат вероятно имунитет за цял живот.

- Противник сте на маските в училищата?
- Категорично! Имате ли идея какво означава за все по-многобройните дечица с астматични и алергични проблеми! Ще е страшно! В момента в света има страшно разделение за мерките и тяхната ефективност. За едни маските са ефективни, други дават пример с Швеция, където са по желание и ги носят 2,6 процента от хората, и Германия, където с маски са 86%.

В крайна сметка процентът на заразените се припокрива. Заразяването не става толкова често на улицата. То става у дома, където не носим маски.

- Значи, вълната у нас може да отдадем и на стотиците хиляди завърнали се емигранти, които използват отпуска си да правят сватби, кръщенета, да ходят по морските дискотеки?
- Точно така! И това оборва мантрата, че вълната щяла да дойде в края на септември заради учениците. Не се оказа така! Точно огромният брой върнали се българи за ваканцията предизвикаха по-ранната вълна през август.

Вижте, нека властта не се сърди, че има хора като мен. Те трябва да си помислят защо те нямат достатъчно авторитет. Пример с ваксинацията. В Швеция е напълно доброволна и са се ваксинирали 50 процента от хората. Сметнали са, че е добре.

Тук получаваме непрекъснати сигнали, че шефове задължават персонала да се ваксинира. Насила! Особено в хотелиерския бизнес.

- Карат ги, защото ще могат да работят с пълен капацитет.
- Точно затова помолих с декларация министърът да отмени заповедта. Тя развързва ръцете за издевателстване над персонала.

- Ще ви опонирам - ето, в съседна Гърция ще уволняват директно здравни работници без ваксина.
- Това не е нормално. Те противоречат на здравия разум, на демократичните норми. Ако имаше категоричен смисъл от ваксините, всички щяхме да го направим.

В нашата група няма антиваксъри. Напротив, всички до един сме имунизиране със задължителните ваксини.
Научно доказано е вече, че ваксинираните срещу COVID заразяват.

Споровете, които и ние водим в зала, са дали спасяват животи. Според мен - не. Страшно много хоспитализирани или тежко болни са ваксинирани. И ако това е така, идеята за задължителна ваксинация на здравни работници или тези в социални домове е безсмислена.

- Смятате, че ваксините бяха бързо измислени и затова не са перфектни?
- Да. Не съм мнителен и не разглеждам конспирации. Всички искаха ваксините да работят, за да пресекат като с нож вълната. Но това не се случи, а и няма как на теория. Необходими са много повече години на изпитания. И то проблемът не са толкова страничните реакции, не че липсват такива, а ефективността.

Всички ние, които сме имунизирани с класическите ваксини, знаем, че те са перфектен щит срещу заболявания с огромна смъртност. Примерно тази за хепатит е с най-кратък срок - 5 години. Но за морбили, полиомиелит на практика носят доживотен имунитет.

Това е ваксина! Аз съм готов да вляза в сблъсък с всеки антиваксър, както съм го и правил. Защото аз произвеждам ваксини от 1992 г., когато започнах работа. Но не може една ваксина да допуска заразяване или пренасяне. Може да ги наречем продукти за третиране на COVID-19, не и ваксини.