"Ваксината на "Пфайзер" няма да бъде единствената ваксина за деца от 5 до 11 години. В момента в ЕМА има постъпило заявление за одобряване и оценяване на ваксината на "Модерна" за деца от 6 до 11-годишна възраст, текат и клинични изпитвания за ваксина за децата между 3 и 5 години", това заяви проф. Илко Гетов - българският представител в Европейската агенция по лекарства (ЕМА).

"Работи се усилено на международно научно ниво и върху т.нар. "пан коронавирусна ваксина", която да може да ни защитава от всички настоящи и бъдещи може би коронавируси. Това е все още на лабораторен етап, далеч е от разрешаване за употреба, но са ангажирани едни от най-добрите учени в света и до пет години може би да имаме ваксина срещу коронавирусите.

Компаниите работят също и върху подобрени или "ъпдейтнати" варианти на ваксините, тези които са базирани на информационна РНК, като до март 2022 компаниите трябва да представят данни за подобрените варианти за идващите щамове.

Очакваме до края на 2021 година окончателни данни на ефекта на сега съществуващите ваксини срещу Омикрон. Но данните показват, че използваните досега ваксини са ефикасни на 70 на сто срещу Омикрон ", каза проф. Илко Гетов пред БНР.

Той е категоричен, че в медицината подходът е поставяне на ваксина в детска възраст. Защото се създава по-добър и траен имунитет, детския организъм не реагира рязко на внесените ваксини, няма нищо странно в това, че имаме и вече ваксини за деца - това е нормално. След това, ако се налага, се прави реваксинация, така е и с другите ваксини. Много зависи от вида на щама и на инфекциозния агент, за да се прецени дали да бъде еднократна ваксината или не.

"Засега ваксината за деца се приема добре в другите страни от Европейския съюз (ЕС). У нас има заявени 120 записани за ваксина деца, във Варна са десетина деца. Но е добре разумно да израходим количествата за България, защото пак ще трябва да изхвърляме и даряваме. А при другите страни като Германия има огромен недостиг - те ще ни ги вземат.

У нас дойдоха 42 хиляди дози ваксини за най-малките. Ваксинираните деца от 11 до 18 години в ЕС са над 15 милиона дози на "Пфайзер". В България също все повече деца над 11 години се ваксинират", поясни проф. Гетов.

Той каза, че няма тежки странични реакции при децата до 18 години след ваксина. "Ваксината не отключва заболявания, РНК ваксината се разпада до два дни. А при децата има само от този тип ваксини.

Но вече има случаи на починали от вируса деца, а също са установени тежки постковид синдроми при децата. Вирусът е многолик и обхваща всички органи и системи на организма.

На 10 хиляди симптоматични за Covid-19 деца - 60 постъпват в болница, а 6 влизат в интензивно отделение",  даде още статистика проф. Гетов.

Според фармацевта засега локдаун не се очаква.

"Аз съм привърженик на по-строгите мерки и задължителните сертификати, защото за мен общественото здраве стои на първо място.

Няма да се борим с антиваксърите - те са 10 на сто, ние трябва спокойно да убедим колебаещите се, но съм против стимулиране с материални средства - не може с публични средства да се стимулира някой, защото решил да се ваксинира.

Ако до март нямаме 50 на сто ваксинирани, ще станем "гнездо на нов вариант на вируса", счита проф. Гетов.

Последните проучвания сочат, че двете дози ни предпазват до 9 месеца, сега се изследва колко време ще имаме имунитет след бустера. Най-вероятно от 9 месеца до една година.

Ако си си поставил двете дози в България, а бустерната доза е в чужбина, би следвало Националната информационна система у нас да съдържа информация и за бустерна доза.

"Бустерната доза се поставя след шест месеца. Като аз съм привърженик да се направи бустер със същия вид ваксина, с който си започнал. Ако си с "Янсен", може след два месеца бустерна пак на "Янсен", а ако си с Астра Зенека след 56 месеца се поставя бустер на РНК ваксина.

Положителната новина е, че вирусът започва да се самоограничава към септември - октомври 2022 година, особено след Омикрон.

А в чужбина има нови заразени при много голям процент ваксинирани, но това е вълната на неваксинираните, а тези от заразените не стигат до болница или до тежък изход", поясни още проф. Илко Гетов.

У нас не се поставят ваксини с изтекъл срок на годност, а от догодина ще има нови количества. На този етап у нас не е поръчана новата ваксина Ковавакс, заради наличието на достатъчно количества от другите. За нея тепърва ще събираме опит, тя е направена по по-конвенционален метод. Това обобщи българският представител в Европейската агенция по лекарства.