Забавянето на имунизациите на децата няма да бъде проблем. Това каза пред bTV проф. Ива Христова, зам.-директор на на Националния център по заразни и паразитни болести. 

С решение на Националния оперативен щаб имунизационният календар беше възстановен. Въпреки това тревогата у част от родителите остава. Тя е свързана с изтичащи срокове и тестовете за коронавирус. 

Всяка година има отлагане във връзка с епидемиите от грип, тази година е малко повече, но няма да даде отражение, категорична бе проф. Христова.

Тя припомни, че противопоказание за ваксиниране е активната инфекция – клинично изявена и със симптоми. Това е нещо, което педиатърът определено може да прецени съответно да отложи за известно време имунизацията, посочи проф. Христова. 

„Малко е рано да се даде заключение дали БЦЖ ваксината е това, което очакваме, но така или иначе има първоначални данни“, коментира още тя.

Проф. Христова обясни, че БЦЖ ваксината стимулира и неспецифичния имунитет, т.е. тези клетки, които са свързани с убиването на вируса. 

„Знае се, че при ваксиниране с БЦЖ ваксина, тя много благоприятно се отразява на тези наши неспецифични стражи, които имаме за среща с каквато и да е инфекция.

В тази връзка вече са започнали и клинични изпитвания на БЦЖ ваксина върху доброволци, върху медицински лица и голяма група в Австралия, така че се очаква ефект, но е рано да се каже“, отбеляза проф. Ива Христова.