Говореше се, че Ковид-19 няма да достигне Европа. След като цяла Италия е под карантина и СЗО обяви вируса за пандемия, сериозността на ситуацията придоби нови размери.  

Къде е разковничето на бързото разпространение на коронавируса?

"Инфекцията с коронавирус започна като единични случаи - взривове е Китай. В момента е засегнат целият свят. Основната причина за това е, че една голяма част от инфектираните го прекарват много леко или дори безсимптомно", посочи зам.-директорът по диагностично-лечебната и по научната дейност на НЦЗП проф. д-р Ива Христова,за "България сутрин".

Според официалните лабораторни изследвания 120 000 души са заразени с Ковид-19. Броят на действително заразените обаче е много по-голям и смъртността е по-ниска, особено в развитите страни, смята тя.

"Страната беше подготвена. Аз самата участвам в работна група, която обхваща представители на гранична полиция, на ДАНС, на регионалните здравни инспекции. Бяха подготвени предварителни планове при различни ситуации", обясни проф. Христова.

Необходим ни е не само ресурс от болнични легла, но и от медицински специалисти. В момента има хора, които подават оставки - пример е клиниката по белодробни заболявания "Света София".

"Организацията обхваща наличните медицински специалисти. Да, така е, на много места има недостиг, но планът се прави с наличните", каза тя за Bulgaria ON AIR.

"Аз съм убедена, че преди колегите да подадат оставка те ще бъдат оборудвани и до това няма да се стигне", заяви проф. Христова.

Младите хора не са основната рискова група и то по основната причина, че те по правило са със силен имунитет, добави тя. 

"Основното в момента е да спрем разпространението на вируса. Моята прогноза е, че пикът предстои до няколко седмици, а до няколко месеца се очаква епидемията да си отиде", смята проф. Христова.

Най-оптимистичната прогноза за появата на ваксина е една година.

Кое е основното, което различава коронавируса, от всички познати досега заболявания?

Според проф. Христова това е неочаквано бързото разпространение на вируса. Коронавирусът е сравняван със вирусите SARS и MERS, като при първия има едва 8000 заразени при смъртност 10%, при втория смъртност 30%, едва 2000 заразени.

"Ниската смъртност, леките случаи правят тази пандемия огромна. Тя тепърва ще се разпространява още", допълни тя.