Четвъртата вълна, в която се намира страната ни, ще се окаже по-широка във времето заради мутацията и високата трансмисивност на Делта варианта. Това каза пред „Фокус“ проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Случаите постепенно се повишават, но очакванията са до две седмици тази тенденция да се обърне. В националния център се следят и подвариантите на Делта, които са 38, обясни проф. Ива Христова. Те нямат по-различна трансмисивност или клинична картина, допълни тя.

„Делта вариантът е изключително трансмисивен, много по-силно заразен от британския. Човек заразява повече хора, създава се по-висок вирусен товар и още в инкубационния период той вече е заразен.

Заразяват се всички възрастови групи, но спрямо предишните вълни много силно е изтеглена в посока на по-младите възрастови групи. Това има своето логично обяснение. От една страна, възрастните хора се ваксинираха и спазват много по-скритно противоепидемичните мерки, докато младежите не очакваха да боледуват и имаха по-свободно поведение“, подчерта експертът.

Проф. Ива Христова посочи, че мутациите на коронавируса се покриват от ваксините срещу COVID-19. Процентът е малко по-нисък, но покрива добре. РНК ваксините имат ефективност 94%, като срещу Делта варианта ефективността е 88%, обясни тя. Допълнителна доза ваксина се прави на хора, при които имунната система е подтисната, а бустерната доза се прилага за подсилване на имунитета поне 6 месеца след втората доза.

„Много изследвания показват, че най-добрият имунитет се създава при преболедуване и след това ваксиниране. Ваксинирането вдига 50 пъти нивото на антителата и създава много добра протекция. Имунният отговор при преболедуване е доста индивидуален и 5 до 10% не създава добър имунитет.

При по-леко боледувалите имунната реакция е кратка и не много напрегната. Затова се препоръчва поставяне на ваксина поне 6 месеца след преболедуване“, допълни проф. Ива Христова.