Ако се запази това ниво на разпространение на COVID-19 здравната ни система няма да издържи. Това заяви националният консултант по инвазивна кардиология проф. Иво Петров, след като някои болници вече изпитват затруднения.

БЛИЦ уточнява, че за последните 24 часа у нас бе отчетен рекорд по новозаразени с коронавирус.

"Последните два дни имах трима пациенти, които ми казват, че са имали записани часове, но поради ситуацията с COVID-19 не са дошли", каза още проф. Петров и подчерта, че в световната статистика вече е отчетен подобен проблем и при нас сега идва, а именно – усложнения при пациенти поради отлагане. Отлагане заради страх или забавяне на екипа поради отклоняване на ресурса.

"За съжаление имаме неглижиране, включително на спешни сърдечно-съдови състояние поради COVID-19 причини. Това води до повишаване на смъртността", каза проф. Петров в телевизионно интервю.

"В България от март месец насам бяха затворени сърдечни отделения, за да обслужат COVID-пациенти. И тези пациенти, които не знаят, идват в една болница, чието кардиологично отделение е превърнато в COVID-отделение и те са пренасочвани", обясни проф. Петров.

"Едва сега пациентите с белодробни и сърдечно-съдови проблеми започват да се връщат към нормален начин на поведение към заболеваемостта", уточни проф. Петров.